Ранкове засідання 5 липня

Верховна Рада надала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Олександра Онищенка.

Парламент голосував окремо за кожен із проектів постанов. За перший проект постанови — про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності О. Онищенка проголосували 275 депутатів, другої — про надання згоди на затримання — 265 депутатів, третьої — про арешт — 263 «за».

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що до парламенту надійшло подання Генерального прокурора України Юрія Луценка про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Олександра Онищенка. НАБУ здійснює досудове розслідування, а Спеціалізована антикорупційна прокуратура веде процесуальне керівництво у кримінальному провадженні з грудня 2015 року. Регламентний комітет Верховної Ради 29 червня надав висновок щодо подання Генпрокуратури. Сам депутат Онищенко не був присутній у сесійній залі під час розгляду подання.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький перед початком пленарного засідання у коментарі журналістам повідомив, що він не знає, де нині перебуває Олександр Онищенко. Але при цьому підкреслив, що доки з Онищенка не знято депутатську недоторканність, він є вільний у своєму пересуванні, тож його не могли затримати правоохоронні органи — ані вітчизняні, ані зарубіжні. Водночас антикорупційний прокурор висловив сподівання, що О. Онищенко з’явиться у сесійній залі чи в суді.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко у своєму виступі повідомив, що з січня 2013 року по січень 2016 року О. Онищенко вчинив низку кримінальних правопорушень проти громадської безпеки, власності та у сфері службової діяльності. Слідство вважає, що депутат Онищенко особисто збагачувався через державне підприємство — ПАТ «Укргазвидобування» та тіньові схеми — шляхом незаконної реалізації газу за зумисно заниженими цінами та незаконних операцій із газом. І разом із групою осіб (матір’ю, іншими родичами, партнерами та посадовцями «Укргазовидобування» та працівниками низки комерційних фірм) створив злочинну організацію з метою заволодіння значними коштами. Юрій Луценко повідомив, що слідство здобуло докази в цій справі й дійшло висновку, що загалом депутатом Онищенком внаслідок протиправних дій із продажу природного газу через підконтрольні йому злочинні організації та підконтрольні підприємства було привласнено мільярд 613 мільйонів гривень, чим завдано шкоди державним інтересам на вказану суму.

Генпрокуратура вважає, що Онищенко може використовувати свій вплив в органах державної влади для затягування та втручання у слідство. При цьому Ю. Луценко наголосив, що Верховна Рада не засуджує Онищенка, а лише відкриває можливість українському судочинству прийняти щодо депутата справедливе судове рішення, і звернувся до парламенту з проханням підтримати подання. Ю. Луценко пообіцяв, що це не останнє подання Генпрокуратури про притягнення до кримінальної відповідальності та арешт народного депутата України, яке розглядає парламент.

В. о. голови Комітету з питань Регламенту Віктор Пинзеник повідомив, що комітет вважає подання недостатньо обґрунтованим і не побачив у поданні підстав для застосування запобіжного заходу щодо О. Онищенка у вигляді тримання під вартою.

Під час обговорення більшість депутатів підтримали подання. Тетяна Чорновол («Народний фронт») привітала Генпрокуратуру та НАБУ за те, що вони нарешті викрили подібні злочинні схеми — за її словами, О. Онищенко не заплатив до держбюджету понад два мільярди гривень ренти за газ. Голова Комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв («Самопоміч») запитав: а хто дозволяв такі тіньові схеми і незаконні операції з боку правоохоронних органів, податкової та вищого керівництва держави, оскільки вони не могли не знати про подібні схеми. Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко стверджував, що Онищенку допомагала проводити корупційні схеми влада і заявив, що Онищенку дали змогу втекти, а зараз у парламенті розігрується «спектакль». Іван Крулько («Батьківщина») висловив думку, що подання не приведе реально до того, що Онищенко понесе кримінальну відповідальність, бо він уже втік з України, а треба говорити про тих, хто був задіяний у його корупційних схемах, хто «кришував» незаконні оборудки з газом та ухиляння від сплати податків, хто реструктуризував його податкові борги. Інші промовці також вважали, що про корупційні схеми Онищенка знала влада, знали податківці та правоохоронці, і що він «ділився», заносив гроші. Депутатська група «Воля народу», до якої входить Онищенко, заявила, що не підтримає подання, бо воно не обґрунтоване належно.

У заключному слові Генпрокурор Юрій Луценко пообіцяв, що ця справа є лише першою у виявленні газової мафії та невдовзі почуємо про нову газову схему. Він визнав, що Онищенко мав змогу втекти, але наголосив, що Регламент і закон про статус народного депутата забороняють затримати народного депутата до позбавлення недоторканності.

Верховна Рада також проголосувала за низку постанов про звільнення суддів, серед них — про звільнення з посади судді Конституційного Суду України Петра Стецюка у зв’язку з поданням заяви про відставку (його повноваження судді закінчились ще в серпні 2015 року, а за законом про Конституційний Суд суддя обирається строком на дев’ять років) та Олександра Пасенюка у зв’язку з досягненням шістдесяти п’яти років. Під час розгляду ще однієї постанови про звільнення судді у зв’язку із заявою про відставку народний депутат Павло Різаненко (фракція Блоку Петра Порошенка) розповів жахливу історію: суддя Київського апеляційного адміністративного суду збив на машині двох дітей, потім їхня мати наклала на себе руки і батько помер, але цього суддю не засудили і навіть не звільнили, він продовжував вершити правосуддя, бо... потерпілих немає. За словами депутата, таких суддів треба не лише звільняти, а й саджати за грати. 

На початку засідання депутати вітали з днем народження свого колегу Руслана Демчака. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав воїнів-визволителів із річницею визволення українською армією Слов’янська. «Це була велика перемога українського духу і української зброї», — сказав глава парламенту. Голова Верховної Ради також привітав правоохоронні органи з проведенням блискучої спільної операції МВС, СБУ та Генпрокуратури з ліквідації бурштинової мафії. «Коли на Донбасі триває війна з ворогом, у тилу має тривати боротьба з бандитизмом і мафією», — наголосив Андрій Парубій. Глава парламенту також привітав громадян України, котрі сповідують іслам, з одним із найбільших мусульманських свят — Курбан-байрам. 

 

Ігор Луценко, Віктор Вовк.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.