Луганський міський голова Сергій Кравченко і його професійна команда готують пакет пропозицій із розширення повноважень органів місцевого самоврядування.

«Повернення й розширення повноважень дасть змогу значно підвищити ефективність реалізації програм розвитку регіонів країни, допоможе місцевим органам влади якісніше планувати свою роботу, спрямовану на поліпшення добробуту населення», — вважає Сергій Кравченко. На його думку, до наявної дестабілізації українського суспільства призвели саме надмірна концентрація державної влади в руках центральних органів, відсутність фінансової основи й самостійності органів місцевого самоврядування. Наприклад, у 2012 році до державної скарбниці з обласного центру перераховано 4,5 мільярда гривень, або 79,8 відсотка від загальної кількості зібраних коштів, у 2013-му ця сума становила 5,1 мільярда гривень, або 81,1 відсотка. «Тому сьогодні на законодавчому рівні необхідно кардинально змінювати ситуацію, зокрема з фінансової складової діяльності органів місцевого самоврядування», — вважає міський голова. До Міністерства регіонального розвитку, будівництва й житлово-комунального господарства України луганчани вже відправили свої пропозиції щодо повернення органам місцевого самоврядування повноважень з архітектурно-будівельного контролю.

Як пояснив Сергій Кравченко, в 2008 році після змін у законодавстві Державну архітектурно-будівельну інспекцію України (ДАБК) було виведено зі структури Луганської міської ради. Водночас у законі про місцеве самоврядування за органами влади на місцях як і раніше закріплене здійснення контролю над дотриманням законодавства під час затвердження містобудівної документації при плануванні, забудові територій тощо.

«За минулих шість років механізм виконання цієї норми закону саме органами місцевого самоврядування так і не було розроблено, — каже Сергій Кравченко. — У результаті через відсутність реальних важелів впливу на забудовників з боку міської влади бюджет Луганська недоотримував величезні кошти. До того ж це відбувалося в період складного фінансового становища як в обласному центрі, так і в Україні загалом». Крім того, до Мінрегіонбуду буде направлено звернення із приводу упорядкування процедури технічної інвентаризації об’єктів нерухомості. Після реформи інвентаризацію тепер можуть проводити будь-які організації, котрі одержали сертифікат. Однак чіткої системи контролю над виконаними роботами при цьому немає. Це призвело до виникнення ситуацій, коли на об’єкт оформляється не один, а кілька технічних паспортів із різними параметрами. Занизивши площу об’єкта, безвідповідальні громадяни в такий спосіб знижують суму податку на нерухомість або взагалі ухиляються від його сплати. Міський голова відзначив, що БТІ перебуває в комунальній власності, під контролем органів місцевого самоврядування. Маючи архів усіх інвентаризаційних справ, БТІ подавало достовірну інформацію про об’єкти під час їх купівлі-продажу. А нині стали можливі шахрайські схеми з відчуження майна через підставні документи, реєстрація неіснуючих об’єктів тощо.

«Ми будемо звертатися до міністерства із пропозицією ліквідувати законодавчі суперечності. Повноваження з обліку об’єктів нерухомого майна, як це закріплено в законі про місцеве самоврядування, мають бути підкріплені поверненням органам самоврядування функцій з їх реєстрації», — сказав Сергій Кравченко і ще раз підкреслив, що, крім повноважень, органам місцевої влади має бути передана й адекватна частка доходів.

Луганськ.

ТОЧКА ЗОРУ

Міський голова Луганська Сергій КРАВЧЕНКО:

 

«Істотне розширення повноважень органів місцевого самоврядування сприятиме економічному розвитку територій, більшій самореалізації місцевих громад і підвищенню якості життя людей».