У місті Гадяч, що на Полтавщині, відбулася міжнародна конференція, присвячена перспективам утворення Балтійсько-Чорноморської конфедерації держав. У ній взяли участь представники влади та громадськості, політики, науковці, дипломати з України, Польщі й Литви. Зініціювали цей форум фундатори громадської організації «Балтійсько-Чорноморська конфедерація». 
Місце проведення обрали не випадково. Адже саме в польовому таборі нашого козацького війська під Гадячем у вересні 1658 року була підписана відома угода між Гетьманщиною та Річчю Посполитою. Остання мала трансформуватися у триєдину федерацію рівноправних державних утворень — України (Великого князівства Руського), Великого князівства Литовського та Польщі. На жаль, амбіції тодішньої політичної еліти завадили реалізації Гадяцької унії. Усі згадані держави пізніше стали об’єктами загарбницьких устремлінь Московії. Наслідки відчуваємо й досі...
Однак старі помилки, на переконання учасників конференції, не повинні повторюватися. Голова згаданої ГО Вадим Марюхно передав повпредам місцевої громади повну копію Гадяцької угоди, оригінал якої зберігається у Варшаві. На його думку, вона має стати «платформою» для створення нового міжнародного конфедеративного об’єднання. Причому не декларативного, а реального, дієвого, передовсім у сферах безпеки та оборони. Власне, такого, що буде ефективно протидіяти зазіханням того самого агресора на чужі території. Пан Марюхно вважає, що громадянське суспільство, представники «народної дипломатії» Балтійсько-Чорноморських держав мусять підштовхувати свої новітні політичні еліти до єднання. З ним погоджувалися й інші промовці, наголошуючи на необхідності пришвидшення руху по цьому шляху. Водночас вони вбачали глибоку символіку в тому, що на міжнародній конференції свої заслужені нагороди отримали учасники АТО, котрі захищають від терористів і загарбників не лише Україну — всю цивілізовану Європу. Учасники форуму відвідали також село Червоний Кут, поблизу Гадяча. Саме там восени минулого року за ініціативою педагога і краєзнавця Олександра Зозулі відкрито пам’ятний знак на честь підписаного понад 350 літ тому договору, що має працювати на майбутнє.
У роботі конференції взяла участь народний депутат України Оксана Юринець.

Полтавська область.