Вечірнє засідання 7 липня

У пленарному засіданні взяв участь Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман і члени Кабінету Міністрів. В. Гройсман звернувся до народних депутатів із проханням затвердити нових членів Наглядової ради Національного банку України та прийняти пакет законів, необхідних для продовження співпраці з МВФ. Прем’єр наголосив на потребі виконання домовленостей, взятих Україною перед МВФ, а також повернення до держбюджету активів, незаконно виведених попередньою владою.

«Реформи потрібні не МВФ, вони потрібні Україні для того, щоб ми стали інституційно сильними, для того, щоби ми, використовуючи кращі практики, змінювали життя в нашій країні», — сказав В. Гройсман.

У свою чергу, Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що сам був здивований ситуацією в парламенті щодо призначення нових членів Наглядової ради НБУ. Профільний комітет — з питань фінансів та банківської діяльності — подав два різні списки із кандидатурами до ради НБУ. Депутати стверджували, що один список було затверджено за підсумками обговорення за участю й громадськості, а в інший вносилися кандидатури з голосу. Глава парламенту пообіцяв, як тільки профільний комітет ухвалить консолідоване рішення, це питання буде винесене на голосування.

За основу в першому читанні прийнято проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо мінімізації впливу на адміністрування надходжень до бюджету» (№ 4516). Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна відзначила, що цей законопроект зможе якісно змінити розгляд оскаржень актів перевірок податківців. «Якщо ми зараз і цього не зробимо, то вся недіюча система оскарження, адміністративного досудового оскарження так і залишиться на тому недолугому рівні й не буде приносити жодної користі платникам податків», — сказала вона. Законопроектом пропонується встановити однорівневу процедуру адміністративного оскарження рішень контролюючих органів. Тобто скарги на рішення контролюючих органів подаватимуться лише до Державної фіскальної служби України.

У першому читанні також прийнято проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг» (№ 2413а). Законопроектом пропонується здійснити перерозподіл повноважень державного регулювання фінансової діяльності від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, до Національного банку України та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Парламент затвердив постанову «Про календарний план проведення п’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання». Передбачається відкрити нову, п’яту сесію — 6 вересня 2016 року, а завершити її роботу — 27 січня 2017 року. Упродовж п’ятої сесії 10 тижнів депутати працюватимуть у пленарному режимі, 6 тижнів — у комітетах, комісіях і фракціях, 5 тижнів — з виборцями. На проведення «годин запитань до уряду» у Верховній Раді буде відведено 10 годин.

Потім на вимогу фракцій «Батьківщина» і Радикальної партії, котрі продовжували вимагати зниження тарифів, головуючий оголосив півгодинну перерву. Опісля депутати прийняли постанову «Про призначення членів Ради Національного банку України» (№ 4923). Парламент призначив чотирьох членів Ради НБУ за своєю квотою: Віктора Козюка (строком на 7 років), Олену Щербакову (на 6 років), Тимофія Милованова (на 5 років), Віру Ричаківську (на 4 роки).

У цілому прийнято ще один резонансний закон — про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції (№ 4373).

Проектом закону істотно збільшуються розміри штрафів та строки позбавлення водійських прав: якщо водія буде затримано за кермом у нетверезому стані вперше, його каратимуть штрафом у розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (понад 10 тисяч гривень) і посвідчення водія заберуть на рік. Якщо вдруге — штраф удвічі більше і позбавлять права керувати авто на три роки, втретє — утричі більше. Якщо водій спричинив потерпілому тілесні ушкодження середньої тяжкості, йому загрожуватимуть, окрім штрафу, виправні роботи на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців чи обмеження волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати авто на строк до трьох років.

Факт

За статистикою, за 2015 рік було задокументовано понад 93,1 тисячі фактів керування водіями транспортними засобами у нетверезому стані (за добу майже 255 фактів). Внаслідок керування водіями автомототранспортними засобами у нетверезому стані сталось 2358 ДТП, від яких загинуло 317 і травмовано 3203 особи. З січня по лютий 2016 року зафіксовано 299 ДТП за участю нетверезих водіїв, в яких загинуло 35 осіб і травмовано 393.