* А кошти вже вичерпано. Що далі? 


* Україна більше не платитиме за вкладами СРСР 


* Держскарбниця поповнюватиметься


Для 5,5 мільйона родин субсидії перерахують автоматично, без жодних додаткових звернень. Про це минулого тижня заявив віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.


Нагадаємо, раніше віце-прем’єр-міністр розповідав, що на кожну родину, що отримує субсидії на комунальні послуги, держава виділяє від 1000 до 1400 гривень. Також Розенко розповів про очікування, що по субсидії додатково звернеться ще 3—3,5 мільйона родин. Тож кількість тих, хто отримує субсидії, зросте до восьми з половиною — дев’яти мільйонів.


Нам же залишається констатувати, що принцип перерозподілу в інтересах тих, хто має доступ до влади та грошей, продовжує в Україні своє існування. Як наголошують експерти, з сучасною системою немонетизованих субсидій ми застрягли десь далеко у минулому, а уряд наполегливо й послідовно продовжує зберігати цю систему в інтересах привілейованих осіб, що звикли добре жити за рахунок того, що більшість живе погано. Додамо: за півроку майже вичерпано кошти, що планувалися держбюджетом на субсидії. І що робитиме уряд з початком опалювального сезону, залишається лише гадати, чекаючи найгіршого.


Всі борги «Ощадбанку» СРСР, які планувалося повернути українським вкладникам, вже виплатили. Про це заявив міністр фінансів Олександр Данилюк. «Всі виплати, які планувалося здійснити, вже були зроблені.

Завдання держави нині — працювати в межах можливого. Нам головне -зробити справедливий соціальний захист. Пенсіонерам дуже важливо оформити соціальний захист, інакше можна буде дуже довго говорити про повернення грошей «Ощадбанком», — зазначив Данилюк.


Нагадаємо, за часів незалежності було три спроби повернення вкладів колишнього СРСР. Загалом, за підрахунками експертів, Україна віддала своїм громадянам майже 15 мільярдів гривень. Проте суб’єктами, що реально винні кошти вкладникам — Росією, середньоазійськими республіками, українськими підприємствами, не було виплачено жодної копійки.


Дивна якась риторика у міністра фінансів. Він не каже про те, скільки винен Ощадбанк СРСР, і як повернути цей борг українцям, а про «виплати, які планувалося здійснити»... Зовсім незрозуміло: чи Ощадбанк СРСР нам винен, чи ми йому пробачаємо?


У столиці вже понад 100 водіям виписали «нові» адміністративні стягнення за керування автомобілем у нетверезому стані. Про це повідомив начальник патрульної поліції Києва Юрій Зозуля. «За ці дні майже 100 осіб вже отримали адміністративні протоколи після того, як закон набув чинності. Тому про реакцію людей ми скоро дізнаємося», — сказав він.


Нагадаємо, посилення відповідальності за водіння в нетверезому стані Верховна Рада схвалила на початку липня, а наприкінці місяця Президент України підписав відповідний закон.


Чи перестануть сідати за кермо п’яними — велике питання. Зате є надія, що з’явиться стабільна стаття наповнення державної скарбниці.


Підсумовував Віктор БОНДАР.