Федерація роботодавців України вирішила оцінити масштаби корупції в нашій державі. За підрахунками її фахівців, лише за останні чотири роки обсяг корупції на теренах нашої країни становив щонайменше 500 мільярдів гривень. «500 млрд. — це той обсяг, який на сьогодні ми вже побачили та нарахували», — сказав учора під час прес-конференції Дмитро Олійник, заступник голови ФРУ. За його словами, найкорумпованішими виявилися сфера податкової та митної політики, судова система, система правоохоронних та контролюючих органів і, звичайно ж, — сфера державних закупівель. «Це не вичерпний перелік. Ми продовжимо аналіз корупційних схем та механізмів і оприлюднюватимемо їх надалі», — пообіцяв Д. Олійник і запропонував свої п’ять кроків для ліквідації корупції.

Щоб пересічним громадянам було легше уявити, що таке 500 мільярдів гривень, виведених з державного бюджету, Дмитро Олійник «конвертував» цю суму в більш прикладну площину.

— Це видатки двох річних бюджетів Пенсійного фонду. Приміром, 25 років дефіцит Пенсійного фонду міг би покриватися за рахунок цих сум. Або це — 12 річних бюджетів Міноборони чи 18 бюджетів МОЗ. Цифри вражають! Але з другого боку, є сподівання, що, поборовши корупцію, ми швидко зможемо знайти відповідь на запитання: «Яким чином фінансувати оборону держави, освіту тощо».

Понад те, експерт переконаний, що перемога над корупцією допоможе ліквідувати дефіцит державного бюджету і як результат — майже повністю відмовитися від зовнішніх запозичень. От тільки впевненості у тому, що нинішня влада зможе, чи точніше — захоче, дати бій хабарникам і відкатам — не надто багато. Бізнес перейнявся цією темою, бо як ніхто інший знає ціну таких зловживань. Останнім часом, за різними підрахунками, підприємці на хабарі витрачали до 50% своїх доходів.

— У нас бізнес — це посада прокурора, судді, податкового інспектора. А підприємці — це ті, кого можна будь-коли і скільки завгодно рекетирувати, — каже Олег Боярин, голова Федерації роботодавців автомобільної галузі. — Система держуправління повністю згнила. Нам обіцяють, що її змінять. Але поки що змінюються лише люди в кабінетах. Нас годують обіцянками, але конкретно ніхто нічого не робить.

Олег Боярин запевняє: потрібно докорінно змінити систему, передусім — провести реальну податкову реформу. «Законодавство повинно бути на 5 сторінках, і навіть учень 5 класу має вміти порахувати податки. Тоді можна буде у сто разів скоротити податкову інспекцію та поліцію. На 90% розгрузяться суди та прокуратури. Це можна зробити за три тижні. І наше завдання: вимагати повного і прозорого реформування системи, а не її косметичного ремонту», — певен експерт.

Почати змінювати систему Федерація роботодавців вирішила самотужки. Для боротьби із корупцією розробила план з п’яти кроків. Перший і найважливіший: бізнес (Федерація та усі її члени) відмовляється платити хабарі. Другий крок — не менш кардинальний — корупційні схеми відстежуватимуть і публічно розкриватимуть. «Ми дійдемо до кожного хабарника-корупціонера. Тому закликаємо: панове хабарники, або переставайте брати хабарі, або шукайте іншу роботу», — сказав Дмитро Олійник. Третій крок у плані роботодавців полягає у швидкій зміні законодавчого поля. Свої ініціативи з викорінення корупції федерація уже напрацювала і готова ними поділитися. Четвертий пункт — вимога всім контролюючим та судовим органам провести ревізію справ, які перебувають на їхньому розгляді. У разі виявлення порушень — закрити їх. І останній крок — заклик до усієї бізнес-спільноти підтримати цю ініціативу. Бо тільки змінившись самому, можна змінити систему.

Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.