Днями в мережі з’явилося повідомлення: у Донецькому лісгоспі невідомі зруйнували деревообробний цех і вивезли все устаткування. Узагалі-то  дивуватися цьому не доводиться, на території «ДНР» не діє більшість підприємств, які практично не охороняють. Для спритних людей це роздолля: бери, що подобається, тягни, що зможеш. Вольниця.


Пригадую, коментуючи події жовтня 1993 року в Москві, ідеолог перебудови О. Яковлєв сказав, що це намагалася прорватися до влади шпана. На щастя, там це їй не вдалося. На Донбасі вона виявилася незрівнянно дрібнішою, але удачливою — захопила значну частину регіону. Хоча її ватажки видають себе за творців «народних республік», діють вони цілком по-злодійськи: грабують, віднімають, забирають. Насамперед у коло їхніх інтересів потрапили багаті офіси різних установ і фірм, які вони захопили, одразу стали «віджимати» у власників іномарки, потім — магазини, ринки та інші об’єкти, оголошуючи все це «народною власністю». Тепер поглядають на великі підприємства, захопити які вони не проти, та є проблема: що потім з ними робити? «Навару» від них чекати не доводиться, оскільки через відсутність постачальників сировини й ринків збуту працювати вони не можуть, а без цього — просто мертвий капітал. До того ж, щоб запустити їх, потрібні багатомільйонні кошти, а де їх узяти? Розраховувати на зовнішніх інвесторів наївно — який, вибачте, дурень вкладатиме свої капітали в настільки сумнівну справу, як ніким не визнана «ДНР»? До того ж фахівці розбіглися. Наприклад, за зізнанням глави Калінінського району Донецька, у медичних установах залишилося 40% лікарів. Не більше професіоналів і на підприємствах.


Ватажки зі шкури пнуться, домагаючись, щоб світ визнав «ДНР» як справжню державу. Потай відкрили в Празі якесь «консульство», від якого уряд Чехії відхрещується. Особливо старається ватажок, котрий — мов та жаба з криловської байки, яка надималася, щоб бути схожою на вола. Вдає із себе великого діяча і розмовляти ні з ким, окрім як із Президентом України П. Порошенком, не бажає. До обридлих уже розмов про розпад України останнім часом він знову став додавати погрози про швидке взяття Києва, обіцяючи «визволити» всю країну. ЗМІ називають це осіннім загостренням. Та хоч би як там було, але тут не обходиться без заохочення кремлівського хазяїна. Усе це нагадує почерк вуличних хуліганів, коли зграя дорослої шпани підсилає до суперників малого пацана, який, задираючись, провокує бійку. А потім кидаються нібито на захист слабкого. Чи вдасться цей примітивний трюк на Донбасі?

Донецьк.


Мал. автора.