Незалежна профспілка гірників України (НПГУ) заявила про критичну ситуацію із забезпеченням підземних робітників засобами індивідуального захисту органів дихання, що склалася на шахтах України. Про це йдеться у відкритому листі за підписом голови НПГУ Михайла Волинця на ім’я Прем’єр-міністра України, міністра енергетики й вугільної промисловості та Генерального прокурора.

 

У тексті листа зазначається, що й без того складна ситуація на вугільних підприємствах погіршується ще й відсутністю ефективного контролю над дотриманням норм і правил охорони праці з боку Держслужби з питань праці. У результаті чого, станом на початок другого півріччя 2016 року, майже кожний третій гірник на українських шахтах не забезпечений індивідуальним саморятівником, від якого залежать його життя і здоров’я у разі виникнення аварійної ситуації.


«За результатами 1-го півріччя 2016 року середній відсоток забезпеченості державних підприємств (ДП) саморятівниками становить 70% від потреби, а на окремих підприємствах, таких як ДП «Волиньвугілля», цей показник дорівнює 45%. Загальна нестача саморятівників на 01.07.2016 на шахтах МЕВП становить 9 219 одиниць за потреби 30 760 шт.», — сказано в листі. Також у НПГУ додають, що на великих приватних вуглевидобувних підприємствах ситуація не набагато краща. Приміром, на ТОВ «ДТЕК ЕНЕРГО» укомплектованість саморятівниками дорівнює 92%, а на ПАТ «ШУ «Покровське» — 85%. При цьому наголошується, що нестача саморятівників на шахтах є прямим порушенням ст. 6, ст. 8 Закону України «Про охорону праці» і НПАОП 10.0-1.01-10 «Правила безпеки у вугільних шахтах».


Здавалося б, настільки значний дефіцит засобів індивідуального захисту на шахтах уже давно мав був спричинити адекватну реакцію з боку Державної служби з питань охорони праці, до функцій якої саме й належить контроль за дотриманням законодавства в цій сфері. Однак, як зазначається у листі, керівництво Держслужби з питань праці не тільки не припиняє порушень, а й потурає керівникам шахт, які не забезпечують гірників засобами захисту в повному обсязі, фактично роблячи їхню працю під землею ще небезпечнішою.


Так, керівник Держслужби України з питань праці Роман Чернега 25.07.2016 р. учергове погодив відступи від вимог Закону України «Про охорону праці» (ст. 6 і ст. 8), а також вимог НПАОП 10.0-1.01-10 «Правила безпеки у вугільних шахтах» (пункти 4,10 гл. 3 розд. ІV) для вуглевидобувних підприємств: ДП «Львіввугілля», ДП «Дзержинськвугілля», ДП «Селидіввугілля», ДП «Красноармійськвугілля», ДП «ВК «Краснолиманська», ДП «Південнодонбаська №1», ПАТ «ШУ «Покровське», ПАТ ДТЕК Павлоградвугілля, ПАТ ДТЕК Добропіллявугілля, ПАТ ДТЕК «Шахта Білозерська».


Те, що мовою чиновників називається безневинним словосполученням «погоджені відступи», на ділі фактично легалізує відсутність на шахтах саморятівників відповідно до облікової чисельності підземних працівників. Крім того, на підставі цього дозволу керівники вугільних підприємств продовжують порушувати терміни проведення повторних тренувань включення підземних працівників у саморятівники в «димних камерах». Простіше кажучи, шахтарів перестали тренувати користуватися саморятівниками. А саме від цієї навички, яка має бути доведена до автоматизму, залежить — чи встигне людина «увімкнутися» у саморятівник, коли в результаті аварії атмосфера у вибої раптом стане непридатною для дихання.


Варто зазначити, що подібні відступи від правил припустимі у виняткових випадках, за умови усунення причин, що не дозволяють забезпечити їх виконання у чітко застережений термін. А зараз на шахтах України подібні «винятки» діють практично на постійній основі. Через чинний мораторій на перевірки підприємств, яким прикривається керівництво Держслужби з питань праці, кількість порушень зростає день у день, формуючи в галузі кругову поруку. Керівники шахт не можуть чи не хочуть забезпечити гірників засобами захисту в повному обсязі, Держслужба з питань праці не контролює ситуацію на шахтах, посилаючись на мораторій, і «узаконює» ці порушення, видаючи керівникам шахт дозвіл не виконувати вимоги норм з охорони праці й промбезпеки.


Про те, що винятки з відступами від вимог охорони праці поступово приймають за правило, свідчить лист, направлений у червні поточного року першим заступником голови Держпраці Михайлом Бардоновим до регіональних представництв Держпраці. В ньому «з метою якісного вирішення питань щодо безпечного ведення гірничих робіт» співробітникам Служби рекомендовано роз’яснити керівникам шахт, як саме ті можуть одержати дозвіл на відступ від норм охорони праці й правил безпеки. (Нагадаємо, 16 липня 2016 р. перший заступник глави Держпраці Михайло Бардонов був пійманий на хабарі в 100 тис. грн. за надання дозволу на здійснення робіт в експертно-технічній сфері керівникові компанії, що спеціалізується на проведенні експертиз і наданні висновків стосовно безпеки діяльності на виробництві).


НПГУ наводить цілу низку рішень Держслужби з питань охорони праці, які суперечать не тільки чинному законодавству, а й здоровому глузду. На-приклад, перший заступник начальника Головного управління Держслужби в Донецькій області погодив у березні 2016 р. для ДП «ВК «Краснолиманська» проведення тренування на одному саморятівнику двом підземним працівникам, що не тільки негігієнічно, а й позбавлене всякого сенсу, оскільки «включається» у саморятівник тільки перша людина, а друга просто дихає через використаний загубник. Також чиновник дозволив спуск у шахту підземних працівників, які не проходили повторних тренувань понад два роки.


Ще далі пішли у Волинській області, зазначається у листі НПГУ. Там перший заступник начальника управління Держслужби з питань праці Бондарчук Ю. Т. дозволив керівникові шахти №1 «Нововолинська» (ДП «Волиньвугілля») видавати шахтарям саморятівники, строк експлуатації яких минув!


Зважаючи на те, що кожен із цих «відступів» несе ризик для життя шахтарів, Незалежна профспілка гірників України звернулася до керівництва Кабінету Міністрів, профільного міністерства й Генеральної прокуратури з вимогами:


Скасувати мораторій на перевірки виконання вимог Закону України «Про охорону праці» на вуглевидобувних підприємствах.

Провести аудит стану забезпечення ЗІЗОД на шахтах Міністерства енергетики й вугільної промисловості та приватних вуглевидобувних підприємствах.

Забезпечити фінансування заходів щодо охорони праці у вугільній промисловості в необхідному обсязі.

Провести перевірки на предмет відповідності чинному законодавству рішень Державної служби з питань охорони праці в частині відступів від вимог ст. 6 і ст. 8 цього самого Закону України «Про охорону праці», а також пп. 4, 10 гл. 3 розд. ІV НПАОП 10.0-1.01-10 «Правила безпеки у вугільних шахтах» і притягнення до відповідальності винних у порушенні законодавства.


Чому для чиновників Держслужби з питань праці й керівників шахт стаття 29 Закону України «Про охорону праці», що дозволяє у вигляді винятку, на короткий термін, відступити від норм охорони праці, виявляється важливіша, ніж цілий звід законів і нормативів, покликаних захистити людське життя на небезпечному виробництві? Ситуацію необхідно змінювати. Зокрема, не тільки передбачити в бюджеті 2017 р. кошти, необхідні для фінансування заходів щодо охорони праці на шахтах, а й установити контроль над їх використанням. Особливо важливо, щоб поштовхом до цього послужив не черговий нещасний випадок на виробництві, а здоровий глузд. І тоді нікому не доведеться відповідати на запитання: «Хто ж позбавляє шахтарів шансу на порятунок?»