Всеукраїнська науково-практична конференція: «Грушевський і Вінниччина: до 150-річчя з дня народження» відбулася учора у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї за участю науковців, студентів, дослідників життєвих віх непересічного державотворця, вченого, президента Української Народної Республіки.

А сьогодні у райцентрі Козятин відбудеться покладання квітів до пам’ятника Михайлу Грушевському за участю керівників області та району. Урочистості продовжаться у селі Сестринівка цього ж району проведенням обласного свята «Сестринівка — Грушевського колиска». Заходи відбудуться на території музею-садиби діда Грушевського Захарія Опокова. Старий будинок не зберігся, на його місці десять років тому звели іншу споруду, в якій створили музей родини Грушевських. На території садиби представлять виставку «Віхи державотворення на Вінниччині», колективи художньої самодіяльності краю разом з хором із села Вергун з Черкащини виконають народні пісні. Гостей запросили також у місцеву школу, вона поруч з музеєм, там також зберігаються унікальні експонати, що їх десятиліттями збирали краєзнавці. Фотографії, документи, книги тощо відтворюють період перебування родини Грушевських у Сестринівці.

У це село Михайло приїздив з Києва, коли навчався в університеті Святого Володимира. Гостював у дідуся (по маминій лінії), місцевого священика Захарія Опокова. Дід був відомою особистістю — проводив просвітницьку роботу, був членом Київського Свято-Успенського братства, обирався делегатом єпархіальних з’їздів, нагороджений орденами Св. Володимира та Св. Анни. Спілкування з ним залишило незабутні враження у внука. Неспроста Михайло Грушевський пізніше з трепетом згадував гостини у дідуся: «Я любив Сестринівку незвичайно, страшенно мріяв про неї й линув до неї душею цілими десятиліттями мого життя...»

Вінницька область.