Президент Туреччини Реджеп Ердоган, виступаючи перед главами сільських адміністрацій, висловив сумніви з приводу підписання Лозаннського мирного договору 1923 року, згідно з яким було визначено нинішні кордони країни.

За його словами, Туреччину тоді змусили підписати Севрський договір 1920 року й під натиском умовили підписати Лозаннський договір у 1923 році. «Дехто намагався обдурити нас, представляючи цей договір як перемогу. Але всім усе зрозуміло. В Лозанні ми віддали Греції острова в Егейському морі, крик із яких чутний на нашому березі. Там є наші мечеті й наші святині. Ми дотепер боремося за шельф. Ці проблеми виникли через тих, хто сидів за столом у Лозанні й не зміг захистити наші права», — заявив Ердоган.
Нагадаємо, що Лозаннський мирний договір від липня 1923 року, під яким стоять підписи представників Великобританії, Франції, Італії, Японії, Греції, Румунії і Сербсько-хорватсько-словенського королівства з одного боку, і Туреччини — з другого, установив нові кордони країни. Тим самим фактично був юридично зафіксований розпад Османської імперії. А острови в Егейському морі — Лімнос, Самотракі, Мітіліні, Хіос, Самоз, Ікарія, Імрос і Тенедос — відійшли Греції. Договір визначив і нинішній болгарсько-турецький кордон долиною річки Маріца.
Після цього спічу президента МЗС Туреччини виступив із заявою, у якій відзначається, що між Туреччиною і Грецією не вирішено низку територіальних проблем по Егейському морю. І дотепер не визначено морський кордон у рамках міжнародного договору в частині приналежності деяких островів і скель.
МЗС Греції не забарився з відповіддю на претензії Ердогана. «Усі повинні поважати договір, підписаний у Лозанні, бо цей документ є «реальністю цивілізованого світу, який ніхто, й Анкара включно, не може ігнорувати», — наголосив офіційний представник зовнішньополітичного відомства Афін. Грецька сторона категорично спростувала ствердження про те, що між двома країнами ведуться переговори стосовно кордону й належності низки скелястих острівців в Егейському морі.
А прем’єр-міністр Греції назвав висловлювання Ердогана, які ставлять під сумнів міжнародний договір, що існує уже багато років і встановив сучасні кордони між двома країнами, «небезпечними» для відносин між Афінами й Анкарою та обстановки у всьому регіоні.
Та й у самій Туреччині слова Ердогана спричинили неоднозначну реакцію. Лідер Республіканської народної партії (РНП) Кемаль Киличдароглу гнівно відреагував на прозорий натяк про необхідність перегляду нинішніх кордонів і наголосив, що «Лозанна» є нотаріальним актом для Туреччини» і порушувати його не можна. Різко критикуючи слова глави країни, Киличдароглу зазначив, що Ердоган не повинен забувати: цю посаду він зайняв лише завдяки Лозаннському договору й виникненню республіки, тож йому слід бути лояльним і не зраджувати історію. «Як можна виносити до порядку денного Лозаннський мирний договір, якщо в країні таке велике безробіття, корупція, терор, і все жертви у 81 провінції Туреччини намагаються вибратися із цієї ситуації?» — обурювався лідер опозиційної партії.