«Як розв’язується проблема фінансування професійно-технічної освіти? Хто визначає, на яке ПТУ виділяти кошти з державного бюджету, в якому розмірі?


Олена ЛИТВИНЕНКО


Сумська область.


Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ (на знімку):

 


— Після передачі професійних технічних училищ на баланс місцевих бюджетів, прийняли рішення здійснювати фінансування ПТУ в ручному режимі. Тобто профільне міністерство дізнається інформацію в регіонах про те, який заклад найбільше потребує коштів. Потім пропонує Міністерству фінансів виділити гроші через внесення змін до державного кошторису, які мають бути розглянуті в парламентському Комітеті з питань бюджету і підтримані Верховною Радою. Але перед цим Мінфін ознайомлюється з балансом місцевих бюджетів, де розташовуються проблемні ПТУ. Якщо в регіонах влада має кошти на депозитах, то міністерство змушує її фінансувати училища. Якщо справді грошей недостатньо, тоді робиться реєстр і додаються кошти. На жаль, нині маємо такі наслідки.


Місцева влада, отримуючи додаткові повноваження і ресурси під час перерозподілу державного і місцевих кошторисів, не хоче брати на себе відповідні зобов’язання, зокрема стосовно фінансування ПТУ тощо. Окрім того, ще є проблема ментальності.


Сьогодні боремося за те, щоб у головному фінансовому документі країни передбачити 1,6 мільярда гривень на середню освіту і 800 мільйонів гривень на так звані загальнонаціональні спеціальності, які мають бути у всіх ПТУ країни.

 

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання народним депутатам, очільникам парламентських комітетів, міністрам та керівникам інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».