Окрім раку шкіри, рак молочної залози є найпоширенішою формою раку у всьому світі. Ця недуга не минає в тому числі населення країн з потужною економікою, розвиненою соціальною сферою загалом та медициною зокрема.


Приміром, США. За наявною інформацією, приблизно кожна восьма жінка, що тут живе, схильна до цього виду раку. Як і скрізь, багато американок захворюють на рак молочної залози набагато раніше, ніж усвідомлюють це, і їх шанси успішно побороти цю недугу зменшуються. Тому, на переконання медиків, украй важливо зробити все можливе, щоб запобігти ризику розвитку хвороби. Один із варіантів — «профілактичне» харчування.


За даними Сюзанни Діксон, епідеміолога і лікаря-дієтолога, цьому посприяє вживання різноманітних рослинних продуктів, необхідних для профілактики раку молочної залози і загального здоров’я грудей. До їх числа вона відносить, зокрема, бобові, включаючи квасолю і сочевицю. Як засвідчило дослідження, проведене вченими з Гарвардського університету, жінки, які вживали певну форму бобових не менш як двічі на тиждень, мали на 24 відсотки менше шансів розвитку раку молочної залози порівняно з тими, хто робив це рідше разу на місяць.


Другим дієвим профілактичним продуктом є гриби. Виявляється, рак молочної залози розвивається, якщо в організмі недостатньо естрогену. Коли немає достатньої кількості природного естрогену, організм використовує фермент під назвою ароматаза для створення синтетичного естрогену. Гриби є ефективними у відвертанні його синтезу. Під час дослідження, проведеного в Китаї, виявлено, що жінки, які вживали 10 або більше грамів свіжих грибів (приблизно один гриб середнього розміру), знижували ризик розвитку раку молочної залози на 64 відсотки.


До застережних протиракових засобів вчені відносять також горіхи: всі їх сорти, багаті на фітостероли — речовини, які, за даними лабораторних досліджень, гальмують розвиток пухлини. Засвідчено, що волоські горіхи містять біоактивні молекули, які забезпечують їх протиракові властивості. Дослідники також виявили, що застосування сироватки з волоських горіхів знижує ріст клітини раку молочної залози.


Ще одна продуктова група, що, на переконання фахівців, знижує ризик онкозахворювання молочної залози, — хрестоцвітні овочі. Сюди належать брокколі, капуста і брюссельська капуста.


А ось до найпоширеніших чинників, пов’язаних із підвищеним ризиком розвитку раку молочної залози, вчені відносять надмірну вагу, завзяте споживання насичених жирів, використання косметики та інших продуктів, що містять парабени, недосипання, приймання оральних контрацептивів, генетичну схильність.


За повідомленнями зарубіжних ЗМІ.