У Луцьку відбувся семінар: «Відродження місцевого самоврядування як шлях до зрівноваженого розвитку — досвід України, Польщі та Білорусі». Однією з головних його тем став розвиток містечок Волині, колишніх центрів ліквідованих в 1950-1960-х роках районів. Насамперед ішлося про такі знані в області населені пункти як Устилуг, Голоби, Торчин, Цумань, Олика, Колки, Головне, Луків, Заболоття, Сенкевичівка.


Відкриваючи захід, виконавчий директор регіонального відділення Асоціації міст України Богдан Самойленко відзначив, що експерти з України, Польщі та Білорусі зібралися, щоб напрацювати певні пропозиції стосовно відродження місцевого самоврядування. Він нагадав присутнім про роль «Децентралізаційного марафону» в реформі місцевого самоврядування. «Ми виїжджаємо у перспективні громади, де напряму намагаємося розв’язати проблеми розвитку місцевого самоврядування», — зауважив він.


— У Польщі адміністративно-територіальну реформу проведено давно, і вже є певні позитивні результати. Але свого часу вона стартувала приблизно із того самого, що й нині в Україні, — зазначив у своєму виступі представник фундації «Європейська академія самоврядування» Анжей Страва. — Тому ваша держава повинна вивчати досвід колег із інших країн. Переконаний, ревіталізація (повернення життя (лат.) — Авт.) — саме те поняття, яким варто позначати процес відродження місцевого самоврядування та розвиток містечок.


Консул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Кшиштоф Савіцкі розповів, що місцеве самоврядування по суті випадає із ланцюга держави, та поділився спогадами про «ліфтинг» (піднімання, підтягування — анг. — Авт.) містечок у Польщі. Регіональний консультант Асоціації міст Валентин Малиновський познайомив присутніх з історією адміністративно-територіального устрою Волинської області. Так, у січні 1940 р. в області, замість повітів було утворено 30 районів. З 1957 року розпочалося їх укрупнення. Після багатьох реорганізацій, станом на 1 квітня 1960 року адміністративно-територіальний поділ області став таким: міст обласного підпорядкування — 3, селищ міського типу — 21, міст районного підпорядкування — 7, сільських районів — 19 та сільських рад — 299. Переломними для Волині стали 1962-1963 роки, коли згідно з указом Президії Верховної Ради УРСР «Про укрупнення сільських районів Волинської області» від 30 грудня 1962 р. залишилося всього сім районів. Із січня 1965 року в результаті розукрупнення кількість адміністративних районів зросла до 12. Нині на території Волині — 16 районів. Позитивом розвитку реформи місцевого самоврядування може стати відродження містечок, які раніше були центрами районів і до яких нині тяжіють місцеві мешканці, адже залишилося чимало зв’язків, — наголосив Валентин Малиновський.


Також присутні поспілкувалися про відновлення туристичного потенціалу, функціонування ініціативних груп та промоцію локальних продуктів.


Організаторами семінару виступили волинське регіональне відділення Асоціації міст України у співпраці з ВГО «Інститут Республіка», «Європейською Академією розвитку науки і бізнесу», Фундацією «Європейська Академія місцевого самоврядування» (Республіка Польща) під почесним патронатом Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку.

 

Волинська область.

 


На знімку: в селище Заболоття щодня приїжджають за покупками сотні громадян сусідньої Білорусі.


Фото автора.