«Голос України» вже повідомляв, що збори трудового колективу ВАТ «Запоріжжяобленерго» оголосили про початок страйку після 14 листопада. Втім, про страйк поки що не йдеться, а ось техніка не може виїхати з гаражів без бензину і ремонту. А ще без відповідних ліцензій, дозволів та полісів автострахування. Термін дії останніх на 918 автомобілів спецтехніки компанії «Запоріжжяобленерго» завершуються 18 листопада. У касі ж підприємства і копійки немає, щоб заплатити страховикам 571,4 тис. грн.


Як зазначив заступник гендиректора компанії Юрій Лисняк: «Рішення НКРЕКУ про встановлення нульових алгоритмів і щоденне додаткове перерахування з рахунків ВАТ «Запоріжжяобленерго» до Києва — в ДП «Енергоринок» — десятків мільйонів гривень призвели до того, що у компанії абсолютно немає коштів не лише на виплату зарплати, а й на проведення робіт, необхідних для надійного безперебійного енергопостачання регіону».


Тим часом НКРЕКП знайшли відповідь на вимоги енергетиків. «У Запорізькій області існують ризики штучної соціальної дестабілізації через ситуацію, що склалася на ВАТ «Запоріжжяобленерго», ідеться у листі згаданої комісії, розісланому на адреси СБУ, НАБУ, Фонду держмайна України, Міністерства енергетики, ДП «Енергоринок», Центральної ради незалежної галузевої профспілки енергетиків України, ОДА.


Таким чином, усі зацікавлені організації вже повідомлені, що «штучна дестабілізація» може прийти до будь-якої лікарні та пологового будинку, на водоканали    та об’єкти теплопостачання. А особливо на лінії електропередач, які єднають Запорізьку АЕС з енергосистемою України. Для згаданої станції стабільний відбір виробленої електроенергії є критичним показником, адже загасити реактори у разі необхідності — не так просто.


З цього приводу нагадаємо заяву Ю. Лисняка, зроблену в кінці жовтня — тоді, коли енергетики оголосили попередження про страйк: «Середній рівень розрахунків перед ДП «Енергоринок» за 9 місяців 2016 року становить 103%. Ми виконали всі взяті на себе зобов’язання за розрахунками починаючи з початку року. За поточний рік заборгованість повністю погашена. Ми погасили реструктуризовану заборгованість минулих періодів у розмірі 203 млн. Також заплатили неструктуровану заборгованість 2015 року в розмірі 68 млн. гривень».


НКРЕКП також оприлюднила свою позицію щодо Запоріжжя. По-перше, комісія 64 рази інформувала (як ми розуміємо, безрезультатно) усі зацікавлені державні органи про бездіяльність керівництва ВАТ «Запоріжжяобленерго». По-друге, ідеться про укладення компанією «договорів переуступлення прав вимог всупереч чинному законодавству із заміною ліквідних боржників промислових підприємств на посередницькі структури на загальну суму понад 346 млн. гривень». По-третє: «невжиття керівництвом компанії заходів з обмеження боржників». Через те накопичена дебіторська заборгованість на суму 530 млн. гривень.


В останньому випадку зауважимо, що левову частку дебіторської заборгованості — 60% — державному ВАТ «Запоріжжяобленерго» накопичило донедавна взагалі казенне підприємство «Запорізький титаномагнієвий комбінат». Яке до всього і розташоване настільки «вдало», що саме через нього значною мірою здійснюється енергозабезпечення практично всього запорізького металургійного проммайданчика. І ще: кілька підприємств у Запоріжжі відключати не можна (платять вони чи не платять!), адже тоді взагалі станеться екологічна катастрофа ледь не чорнобильського масштабу.



Запоріжжя.