Понад сто років тому бельгійці активно індустріалізували Донбас. Про маловідому сторінку в історії двох наших народів розповів Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Люк Якобс у відкритій лекції перед викладачами і студентами Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Свій виступ він розпочав після відкриття у стінах вишу фотовиставки «Україна—Бельгія: історія взаємовідносин кінця ХІХ — початку ХХ століть».


— Факти, що прозвучали у розповіді гостя, стали відкриттям не тільки для студентів, а й для багатьох викладачів, — ділиться враженнями від лекції професор кафедри журналістики доктор історичних наук Сергій Гальчак.

— Як стверджує посол, сто років тому Донбас вважали десятою провінцією Бельгії. На той час це була країна з найбільш розвинутою економікою. Своє виробництво бельгійці активно розвивали на Донбасі. Для перевезення людей налагодили регулярне залізничне сполучення між столицею Бельгії і містом Маріуполем. За допомогою залізниці на Донбас перебралося понад двадцять тисяч бельгійців. Гість навів навіть час перебування потяга в дорозі — три доби. У лекції детально роз’яснено, чому і з якою метою бельгійці облюбували Донбас.


За словами лектора, на початок 1900-го у Донецько-Криворізькому басейні іноземці створили понад 150 промислових підприємств, найбільше — бельгійських. Крім того, будували житло, школи, кінотеатри. Частина тих споруд збереглася дотепер.


Гість закликав студентів, зокрема істориків, журналістів, заглибитись у той час, щоб на основі історичних фактів зміцнити зв’язки між Україною і Бельгією. За його словами, сто років тому наші народи мали тісніші стосунки, ніж нині.


— Трохи дивно виходить, бельгійці більше цікавляться тим, що відбувалося на нинішньому сході України, ніж ми самі, — підсумовує розмову Сергій Гальчак. — Хоча нині тема Донбасу, як ніколи, на часі.


Вл. інф.