Парламентська хроніка


Ранкове засідання 18 листопада


Традиційно робота наприкінці тижня розпочалася із години запитань до уряду. Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів поінформував про позитивні тенденції, які намітилися в економіці нашої країни. Цього вдалося досягти, за його словами, завдяки плідній, злагодженій роботі парламенту, уряду та глави держави. «Тільки спільними зусиллями ми зможемо зламати хребет корупції, подолати бідність та побудувати гідне майбутнє», — зазначив він. Реформи, які нині втілюються в життя, мають бути системними, зауважив С. Кубів, і не варто чекати миттєвого результату від них. «Нам не потрібен ефект маятника, ми працюємо на постійний і сталий результат», — підкреслив він.

 

Протягом останнього часу народні депутати прийняли 18 законопроектів із переліку пріоритетних у Мінекономрозвитку. Цьому, на думку чиновника, сприяли чотири економічні дні в парламенті. «Запровадження такої практики підвищило ефективність голосування за важливі реформи», — сказав він.


Україна вийшла із переддефолтного стану, наголосив С. Кубів. Про це свідчить підвищення суверенної позиції нашої країни в міжнародному рейтингу Fіtch. Це означає зниження ризиків та збільшення довіри інвесторів.

Наступним потужним кроком на шляху розвитку економіки, повідомив Перший віце-прем’єр-міністр, стане розвиток малого та середнього бізнесу. Нині в нашій країні цей сектор становить 99 відсотків, але обіймає незначну частку економіки — не більш як 15 відсотків ВВП, тоді як у розвинених країнах цей показник сягає 70 відсотків. Представник Кабміну повідомив про досягнення уряду, серед яких стабілізація макроекономіки, зростання показника середньої заробітної плати, стабілізація цін, зупинка інфляції тощо. Окремо зупинився на невпинному зростанні двосторонньої торгівлі з Європейським Союзом, питома вага якої становить 41,4 відсотка.


Протягом наступного року уряд разом із парламентаріями має намір зосередитися на забезпеченні зростання притоку іноземного капіталу, залученні довготермінових інвестицій, запровадженні виваженої тарифної політики.


Міністр закордонних справ Павло Клімкін говорив про наші європерспективи. Рішення про відповідність України критеріям безвізового режиму прийняли в усіх Європейських інституціях. Тож тепер розпочнуться консультації з приводу законодавчої пропозиції, як саме наша країна отримає безвізовий режим. Нині також тривають консультації між Європарламентом та країнами—членами ЄС з приводу того, яким буде механізм реагування на міграційні ризики. Тільки-но його схвалять, ми зробимо крок вперед на шляху безвізового режиму, стверджує урядовець.


Міністр закордонних справ зупинився на схваленні Третім комітетом ООН резолюції про стан дотримання прав людини в Криму. У цього документа був 41 автор, сказав він, наголосивши: «Ми з самого початку прагнули до максимально сильного тексту резолюції». П. Клімкін звернув увагу на два акценти, які містить документ. У ньому вкотре підкреслюється суверенітет та територіальна цілісність України із визнанням Автономної Республіки Крим та Севастополя тимчасово окупованими територіями. Інший наголос — засудження порушення прав людини окупантом. Це викрадення, політичні переслідування, порушення права на свободу висловлювань та зібрань, релігійних прав тощо. Нині наша дипломатія працюватиме над тим, щоб резолюцію схвалили на засіданні Генеральної асамблеї ООН, але реально ми вже отримали дуже чіткий політичний мессидж з приводу того, що Росія робить на території окупованого півострова, наголосив представник Кабінету Міністрів.


Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд оголосила депутатські запити. Вона також зробила оголошення про те, що народний обранець Володимир Мисик поповнив лави групи «Відродження». Після перерви народні обранці перейшли до різного.


Учора парламентарії вітали з днем народження своїх колег Юрія Бабія та Миколу Величковича.

 

Андрій Вадатурський, Павло Кишкар.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.