На цьому наголосив народний депутат України Юрій Павленко в Житомирі під час наради з питань забезпечення прав дітей, які проживають на території новостворених ОТГ.


На підтвердження навів такі факти. У Житомирській області майже 12 тисяч дітей живуть на території об’єднаних територіальних громад. Із них понад сто мають статус дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, понад двохсот — це діти, які проживають у складних життєвих обставинах. До кінця року дітей, які мешкають на територіях ОТГ, буде майже 400 тисяч. Натомість питання захисту прав дитини сьогодні випало з процесів нормативного регулювання децентралізації. Кадровий потенціал і рівень обізнаності працівників виконкомів ОТГ в питаннях захисту дитини низький, не проводиться вивчення потреб членів громади, в тому числі потреб дітей та сімей, не визначаються ні тактичні, ні стратегічні завдання щодо соціального захисту дітей, адже відповідне міністерство належним чином це доручення не оформило і не відправило для виконання на місцевий рівень. 


Ю. Павленко повідомив, що спрямував низку запитів до керівників уряду та поінформував про невирішення базових питань щодо забезпечення діяльності об’єднаних територіальних громад із питань захисту дітей.


Політик розповів, що на практиці обов’язки з роботи з дітьми делегуються різним посадовим особам, які часто не мають елементарного досвіду, їх посадові інструкції належним чином не розроблено, у зв’язку з цим спеціалісти не усвідомлюють свої завдання та обов’язки.


Керівник секретаріату міжфракційного депутатського об’єднання «Захист прав дітей — пріоритет держави» Верховної Ради України Людмила Волинець підтвердила слова Юрія Павленка, наголошуючи, що на Житомирщині лише в Тетерівський ОТГ створено окремий підрозділ, який займається забезпеченням та захистом прав дітей, у трьох ОТГ є окремий спеціаліст із цих питань. У решті шести ОТГ працюють лише фахівці із соціальної роботи, які надають тільки соціальні послуги.


Керівництво більшості ОТГ не готове виконувати правозахисну діяльність щодо дітей, вона їх навіть лякає. Одиниці готові позиватися до судів із питань обмеження батьківських прав та вилучення дітей, не кажучи вже про поновлення в цих правах. Численні функції з питань усиновлення, влаштування в сімейні форми, отримання дітьми спадщини, продажу майна дитини, вирішення спорів батьків щодо виховання дитини перекладаються на РДА, бо керівники ОТГ не готові їх здійснювати. Функції, рекомендовані міністерством, сформовані аморфно, без зазначення суб’єкта дії, просто скопійовані з інших документів.


— Саме тому ми сьогодні звертаємося до Прем’єр-міністра України, до Кабінету Міністрів з вимогою затвердити чіткий порядок дій керівників виконкомів об’єднаних територіальних громад щодо захисту прав дітей. Я впевнений, що пропозиції Житомирської області ляжуть в основу ефективної політики держави у цьому напрямі, — резюмував Юрій Павленко.