Активісти Дніпропетровщини б’ють тривогу через ситуацію із забезпеченням лікарськими препаратами людей, що страждають на цукровий діабет. Національна програма з діабету завершилась у 2013-му. 


«10 років тому цукровий діабет прирівняли до важких хронічних неінфекційних захворювань. Отже, він став в один ряд зі СНІДом і туберкульозом. Діабет досить небезпечний своїми ускладненнями. Це дуже витратна хвороба. В Україні було виконано дві національні програми з цукрового діабету, остання з яких завершилась у 2013 році. Інсулін на 100 відсотків купувався за рахунок держбюджету. Нині програми немає, а постанова Кабміну № 710 взагалі припиняє підготовку нових цільових програм, які фінансуються за рахунок держбюджету. Тобто всі закупівлі здійснюватимуть у рамках якихось заходів. Пацієнти бояться, що через це можуть залишитися без інсулінів і таблеток, — каже голова громадської організації «Регіональна асоціація пацієнтів» Лариса Бабич. — Як відомо, урядом України розглядається програма з реімбурсації фармацевтичних препаратів.

Передбачається, що з держбюджету компенсуватимуть кошти на придбання таблеток, а потім і інсулінів. Але для цього потрібен електронний держреєстр пацієнтів. Його створенням займалася приватна структура, але справу так і не було доведено до кінця».


На думку головного позаштатного фахівця з ендокринології області Катерини Маляр у діабетиків регіону немає підстав для занепокоєння, хоча проблема, безумовно, є. Дніпропетровська область уже третій рік посідає перше місце за числом людей з ендо-кринними патологіями й за кількістю хворих на цукровий діабет. Станом на 1 січня 2016 року, в області на обліку в ендокринологів було 103 тисячі пацієнтів, понад 19,5 тисячі осіб постійно мають потребу в інсулінах. «Загальнонаціональну програму «Цукровий діабет», справді, закрито в грудні 2013 року. В області її продовжили на рік. Потім було прийнято програма «Здоров’я жителів Дніпропетровщини до 2019 року», що передбачає забезпечення лікарськими препаратами діабетиків. У нас працює електронний реєстр хворих на цукровий діабет. До нього внесено 675 дітей і 19600 дорослих. Усі вони отримують інсулінотерапію. Щорічно занедужують майже 10 тисяч дорослих і до 100 дітей і підлітків. За свої кошти вони препарати не купують. Протягом 2016 року було поставлено інсулінів на 56 мільйонів гривень, укладено договорів на 22 мільйони гривень, ще на 8,5 мільйона очікується закупівля. Відновлено закупівлю глюкогону для дітей. Ці препарати дають змогу уникнути важких наслідків. Також ми забезпечуємо інсулінами понад 500 переселенців», — каже Катерина Маляр.


Ситуація, коли держава усунулася від забезпечення лікарськими препаратами людей із цукровим діабетом, змушує знаходити кошти для допомоги таким людям у місцевих бюджетах. Але як бути бюджетам із дефіцитом коштів? На це запитання поки що немає відповіді.

Дніпропетровська область.