На початок листопада субсидії вже оформили 6,4 мільйона домогосподарств, а середній розмір житлової субсидії в Україні у цьому опалювальному сезоні становить 2 000 грн. Для тих, хто ще не встиг її оформити, сьогодні ми спробуємо знайти відповіді за допомогою інформації урядового сайту teplo.gov.ua.

 

Хто має право


Родини, комунальні витрати яких перевищують у середньому 15% щомісячного сукупного доходу зареєстрованих у будинку осіб (у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами).


У разі, якщо житло орендоване


Особи, які орендують житло, також мають право на оформлення субсидії на підставі договору найму (оренди) житла.


Коли не призначається


Якщо будь-хто із зареєстрованих або фактично проживаючих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням по субсидію здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив послуги (одноразово) з будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв’язку, на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень;
Наявність більш як однієї квартири, будинку чи машини не позбавляє субсидії.


Як оформити


Необхідно заповнити лише заяву та декларацію про доходи і подати їх —особисто, надіслати рекомендованим листом до структурних органів соціального захисту за місцем проживання чи сільської (селищної) ради або заповнити на сайті subsіdіі. mlsp. gov. ua. Жодних інших документів не потрібно.


Рішення про призначення (непризначення) субсидії повинно прийматися протягом десяти днів після подання заяви та отримання всіх необхідних відомостей на запит від інших організацій, органів влади та суб’єктів господарювання.


Про рішення та розмір субсидії повідомлять письмово.


Термін нарахування допомоги


Субсидія призначається на 12 місяців, а не на півроку, як було раніше. При цьому призначається вона з місяця звернення по її призначення. Крім цього, вона автоматично перераховується на наступний термін уже без додаткових заяв.


Якщо не встигли оформити


Тим сім’ям, які не встигли оформити житлову субсидію до початку опалювального сезону, буде компенсовано жовтневі витрати на комунальні послуги. Буде також компенсовано витрати на комунальні послуги за листопад у разі звернення по допомогу протягом двох місяців із дати початку опалювального періоду.


Незалежно від виду опалення — централізоване теплопостачання чи індивідуальне газове або електричне опалення — у разі надходження заяви про призначення субсидії, до прикладу у грудні, безповоротна допомога буде призначена з початку опалювального сезону.


У разі подання заяви на призначення субсидії протягом трьох місяців з моменту підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, субсидія призначається з дати підвищення тарифів. Тобто, якщо у жовтні змінюється тариф на один із видів послуг, наприклад холодне водопостачання та водовідведення, субсидія буде призначена з 1 жовтня, навіть якщо звернення надійде значно пізніше, скажімо, у грудні.


«Зекономлені» кошти


Сума субсидії, надана для оплати комунальних послуг у розмірі соціальних нормативів і яка не використана у минулому місяці внаслідок економії електроенергії, газу чи води, має зараховуватися постачальником послуги у рахунок плати за послуги наступних розрахункових періодів, у тому числі обов’язкової частки платежу.


Відтак, якщо використано менше, ніж встановлено соціальним нормативом, у наступному місяці маєте право на те, щоб зекономлені кошти були зараховані у рахунок наступних платежів, в тому числі обов’язкової плати за комуналку. Скажімо, у жовтні обов’язковий платіж становить 1000 гривень за соціальною нормою 400 кубів газу, а фактично використано лише 100 кубів. Залишок — 300 кубів — можна використати у більш холодні місяці, до прикладу, у грудні-січні. При цьому не потрібно нікому нічого повідомляти — ці суми зазначаються у платіжці як переплата (з мінусом). У випадку порушення таких прав, українці можуть звертатися із скаргами до керівників органів влади на місцях або органів місцевого самоврядування.


Якщо немає субсидії

У вас є право на оплату рахунків за теплопостачання рівними частинами протягом року. Тобто можливість в опалювальний період сплачувати лише 50% вартості спожитих послуг, решту — 50% рахунку — доплатити у літній період.

Для цього необхідно звернутися із письмовою заявою до виконавця послуги з централізованого опалення про надання розстрочки в оплаті житлово-комунальної послуги з теплопостачання. Починаючи з дати подання заяви щомісяця протягом опалювального періоду тепло- постачальне підприємство виставлятиме рахунок у вигляді 50% від нарахованої плати за спожиту послугу. Решту суми — неоплачених 50% від нарахованої протягом опалювального періоду плати за житлово-комунальну послугу — виставлятиметься протягом міжопалювального періоду щомісяця рівними частинами, починаючи із травня до вересня включно.

У разі звернення із заявою для отримання розстрочки в оплаті комунальних рахунків та теплопостачання, тепло-комунальне підприємство у платіжному документі передбачить:

/  графу для зазначення оплати 50% від нарахованої плати за житлово-комунальну послугу з централізованого опалення протягом опалювального періоду

/  графу розрахованої і розподіленої рівними частинами протягом кожного місяця міжопалювального періоду суми неоплачених 50% від нарахованої плати за житлово-комунальну послугу з централізованого опалення.

 

МІф 1. Субсидію доведеться повертати, а її оформлення може перешкодити продажу квартири, будинку чи оформленню спадку!?
Насправді субсидія є безповоротною державною допомогою, а її отримання НЕ пов’язане і НЕ тягне за собою зміни власника житла.

МІф 2. За помилки при заповненні декларацій штрафуватимуть або навіть забиратимуть субсидії!?
Фактично жодних штрафів за помилки у деклараціях НЕ буде. Важливо не приховувати інформацію про свої доходи.

МІф 3. Субсидії не призначаються за наявності заборгованості за оплату комунальних послуг!?
Насправді заборгованість з оплати за житлово-комунальні послуги НЕ впливає на оформлення субсидії. І ніхто не позбавлятиме українців власності через несплату комунальних тарифів.

МІф 4. Громадяни можуть втратити субсидію, якщо купуватимуть валюту!?
Насправді субсидія не призначається, якщо будь-хто з членів домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням про призначення субсидії здійснив одноразову купівлю товарів робіт та послуг на суму, яка на дату купівлі перевищує 50 тисяч гривень. Купівля валюти НЕ входить в перелік вартісних покупок, здійснення яких позбавляє права на субсидію.

МІф 5. Субсидій позбавляють ті сім’ї, які мають депозити!?
Насправді депозити в банках НЕ враховуються як доходи і не входять в перелік критеріїв, на підставі яких може бути відмовлено в наданні субсидії.

МІф 6. Субсидія не призначається батькам-пенсіонерам, в помешканні яких зареєстровані повнолітні діти, які проживають в іншому місці!?
Насправді рішення комісії приймається з урахуванням документа, що підтверджує тимчасову відсутність осіб із числа зареєстрованих. За відсутності документа — на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї.

МІф 7. Субсидії не надаються безробітним працездатним громадянам або сім’ям, до складу яких входять такі особи!?
Насправді, якщо здорові молоді люди працездатного віку не навчаються, не перебувають на військовій службі, не працюють і не декларують доходів, але на якісь же кошти живуть, то для розрахунку субсидії їм буде враховано умовний дохід в розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатної особи — з 1 травня 2016 року 2900 грн. І субсидію їм буде призначено.

МІф 8. Сім’я не може претендувати на субсидію, якщо у будь-кого з членів родини у власності є земельний пай!?


Насправді наявність будь-якого майна, в тому числі квартири, машини, трактора, корови, земельних паїв, НЕ впливає на право отримання субсидії. Під час розрахунку субсидії враховується дохід, що його приносить це майно. Якщо пай не здають в оренду, то й доходу немає.