Плати або помри: сумний вибір «вимальовується» для херсонців із ризиком інсультів


Купити надію ще треба встигнути


Раніше в інсультному центрі міської клінічної лікарні імені Євгена Карабелеша завжди була напоготові достатня кількість препарату актелізе. Він забезпечує прискорене «розсмоктування» тромбів у артеріях та виведення пацієнта з небезпечного стану, що загрожує інвалідністю чи навіть смертю. Його купували коштом державного бюджету, але з нинішнього року централізоване постачання актелізе припинилося. І препарат, що коштує величезні, за мірками простих херсонців, гроші (22—26 тисяч гривень), доводиться купувати родинам пацієнтів. Якщо, звісно, встигнуть, адже його треба вводити впродовж трьох годин після інсульту.


У медичних стаціонарах Херсона скаржаться на нестачу знеболювальних засобів, препаратів для лікування серцево-судинних захворювань, а надто — антибіотиків. Нині триває сезонний підйом захворюваності на ГРВІ та грип, а на додачу додому із зони АТО повертаються демобілізовані, котрі в сирих окопах підхопили бронхіти й пневмонію. Їх також лікують бюджетним коштом, і в «ліміт» на сорок гривень вкладаються заледве.


Кращого й не чекають


Справедливості заради слід зазначити: намагаючись хоч якось «встигнути» за інфляційним подорожчанням ліків, муніципальна влада з доходів, отриманих від перевиконання бюджету, час від часу виділяє медичним стаціонарам додаткові кошти на них. Але тих понадпланових «вливань» вистачає хіба що на придбання засобів для наркозу, кисню та іншого для реанімаційних відділень.


Скільки грошей для придбання ліків «підкинуть» із муніципальної скарбнички наступного року, херсонські медики не відають. Процес формування бюджету-2017 у міськраді ще не розпочався, оскільки влада міста не завершила «оптимізацію» комунальних медичних закладів. Тут планують реорганізувати стоматологічні та родильні відділення лікарень, створити окремі кабінети в районах замість протитуберкульозної поліклініки тощо. У лікарів та медсестер ці наміри не викликають ентузіазму — вони активно протестують, пишуть колективні листи з вимогами до чиновників не скорочувати робочі місця та не погіршувати рівень медичного обслуговування городян. У міськраді з цього приводу ще тривають дискусії, і на який результат вийдуть — бозна. Однак трудові колективи кращого не чекають і сподіваються тільки, щоб не вийшло на гірше.



Херсон.

ЦИТАТА

Головний лікар міської клінічної лікарні імені Карабелеша Алла МАЛИЦЬКА:


«Щороку в місті майже сімсот інсультів. І в середньому кожен десятий пацієнт пот-ребує ін’єкції актелізе. Перші півроку 
2016-го ми трималися за рахунок залишків минулорічних запасів. Але вони вичерпалися, і в інсультному центрі тримаємо одну-єдину «чергову» дозу. Цього, звісно, вкрай мало, але на придбання додаткової партії препарату коштів ніде взяти. Адже з місцевого бюджету придбання ліків фінансують із розрахунку по сорок гривень на день для «пільговика», і по сім-вісім гривень для звичайного пацієнта. На такі асигнування не розженешся».

Факт

 

На купівлю ліків та інших медпрепаратів для трьох клінічних лікарень обласного центру у 2016 році запланували 6 мільйонів 053 тисячі гривень. Фактично станом на 1 листопада, виділили 9 мільйонів 544 тисячі гривень.


Дані департаменту охорони здоров’я Херсона.