У Дніпрі відбувся Перший з’їзд корекційних педагогів, темою якого стали актуальні питання соціалізації дітей з особливими потребами. Форум проходив на базі Митної академії та був доволі представницьким: у ньому взяли участь народні депутати, майже 400 учених і педагогів-практиків із усіх куточків України, представники Національної академії педагогічних наук і педагогічних вузів. Учасників з’їзду вітала Марина Порошенко. Участь першої леді країни в безпрецедентному форумі — не випадкова. З певного часу Марина Порошенко серйозно опікується впровадженням інклюзивної освіти в дитсадках і школах країни й називає цю роботу одним із пріоритетних напрямів своєї діяльності на посаді дружини Президента України.


Як зазначив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Олександр Співаковський (БПП), у своєму виступі М. Порошенко акцентувала увагу на тому, що сучасна школа неодмінно має бути відкритою та доступною для дітей, які мають особливі потреби. «Наскільки успішно такі діти зможуть адаптуватися й реалізувати себе, значною мірою залежить від учителя, від того, наскільки професійним буде педагогічний супровід. Саме тому до програми підготовки всіх майбутніх педагогів повинні бути включені, як обов’язкові, дисципліни корекційної педагогіки», — написав депутат у своєму Фейсбуці.


Дніпропетровщина, втім, не увійшла до числа регіонів, де впроваджується керований Мариною Порошенко пілотний проект. Піонером стала Запорізька область, де відбулися тренінги корекційних педагогів, і першого вересня 52 школи регіону прийняли більш як 150 учнів з особливими освітніми потребами. Проте і на Дніпропетровщині накопичено великий досвід навчання й соціалізації дітей з інвалідністю.


Як наголосила директор Дніпропетровського навчально-реабілітаційного центру «Шанс» Кароліна Рейда, торік на базі центру пройшов всеукраїнський круглий стіл із проблем дітей з аутизмом. Зустріч виявилася настільки ефективною та корисною, що педагоги висловили побажання зібратися ще раз у Дніпрі, але обговорити більш широкий спектр проблем, що стосується різних нозологій.


До речі, як сказала Марина Порошенко, вже найближчим часом основи корекційной педагогіки викладатимуться у всіх педагогічних вузах України для того, щоб «звичайні» педагоги володіли навичками навчання дітей з особливими потребами.

 



На знімку: виступає Олександр Співаковський, доктор педагогічних наук, професор, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти. 


Фото автора.