«Не можна допустити щоб у Дніпра забрали гроші на метро». На цьому наголосив народний депутат від Опозиційного блоку Олександр Вілкул.


За його словами, нещодавно з’явилась інформація щодо підписання змін до Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком і листа-відмови за проектом завершення будівництва метрополітену в місті Дніпро.


«Будемо просити, вимагати, добиватися, і все одно, які у кого кольори прапорів! Я в цей проект вклав душу, гроші на рахунках уже понад трьох років. Умови унікальні. Кредит погашає держава. Міський бюджет — тільки відсотки, а це лише 1,5 відсотка на рік! Так дешево гроші ще ніхто не брав», — написав парламентарій на своїй сторінці у Фейсбуці.


Нагадаємо: фінансування для будівництва метро було отримано ще в 2012 році в результаті переговорів Олександра Вілкула (тоді він очолював облдержадміністрацію) з двома європейськими банками — ЄБРР та ЄІБ. Понад 300 мільйонів євро було отримано під мінімальний відсоток — 1,5 річних. До того ж тіло кредиту погашало не місто, а держава.


У 2013 році було проведено перший етап тендера — технічний. Масштабні роботи планувалося почати в 2014 році, щоб уже в 2016-му була здана перша станція, а в 2017-му проект було завершено і в місті працювали три нові станції.


Але два роки гальмувався початок робіт і не проводився другий — фінансовий — етап тендера. Унаслідок цього за резервування коштів європейських банків, які перебували на інвестиційних рахунках міста, з місцевого бюджету витрачено майже 60 мільйонів гривень.


Вл. інф.