Не всі звірі з настанням у Карпатах зими і лютих морозів можуть самі роздобути корм під сніговим покривом. А без навіть сяких-таких харчів не виживуть. Допомога єгерів і лісівників диким тваринам саме у такий складний час життєво необхідна.

 

На знімку:

 

ось як виглядає "їдальня" для звірів узимку

 

Фото
прес-служби обллісмисливгоспу.

 

ДОВІДКОВО

 

Загальна площа мисливських угідь державного підприємства "Мокрянське лісомисливське господарство" становить 33,2 тисячі гектарів, більшість із них - лісові масиви, де водяться різноманітні дикі звірі: бурий ведмідь, олень благородний, козулі, зайці, куниці, рисі, дикі кабани й коти, а також найбільш поширені хижаки -- вовки й лисиці.

 

-- Цього року зима і морози настали на декілька тижнів раніше, ніж звичайно. Така погода диким тваринам додає труднощів у добуванні необхідної кількості їжі, -- розповідає головний мисливствознавець Мокрянського лісомисливгоспу Юрій Руснак. -- Синоптики прогнозують, що стовпчики термометрів і далі триматимуться на мінусових позначках. Тому лісівники та єгері подбали, щоб у спеціально відведених місцях лісові мешканці могли поласувати розкладеними для них харчами.

 

Охороною і збереженням звірів тут опікуються шість єгерів та мисливствознавець. Допомогу їм надає вся лісова охорона лісгоспу: лісничі, їхні помічники та майстри лісу. Кожне лісництво має план-завдання на літо з заготівлі кормів (сіно, гілковий корм, качани кукурудзи, сіль), щоб узимку підгодовувати диких тварин.

 

Зараз, коли настала холоднеча, головне -- забезпечити надійну охорону фауни, адже браконьєрів вистачає. Мисливствознавці, єгерська служба періодично поповнюють підкормові майданчики продуктами у міру їх поїдання дикими тваринами. Солонці заповнюються сіллю. А загалом лісомисливгоспом було заготовлено достатньо зернових, сіна, кормових віників, закуплена сіль.

 

-- Одночасно з підгодовуванням, не послаблюємо охорону лісових масивів. Адже для браконьєрів високий сніг і сильний мороз не є перешкодою, -- підкреслює Юрій Руснак. -- Бригади з охорони регулярно проводять рейди. Особливо пильні працівники у вихідні. Тоді в лісах підвищений рівень загрози загинути звірині від браконьєрської рушниці. Щоб скоординувати спільні дії з ведення мисливського господарства, нещодавно було проведено нараду, на якій єгері і мисливствознавці з усієї області могли поділитися з колегами досвідом, показати свої досягнення, спільно обладнували підкормові майданчики.

 

Василь НИТКА.

 

Тячівський район, Закарпатська область.

 

Голос України