Справа "перемишльського інциденту" 11 грудня, про який повідомляв "Голос України" в попередньому номері, має своє продовження. Уже є перша реакція організаторів "Маршу орлят" та місцевої поліції міста Перемишля стосовно того, що записи, оприлюднені інтернет-виданням "Простір" (PROstir -- мультимедійний портал українців Польщі), були сфабриковані.

 

Власкор "Голосу України" в Республіці Польща звернувся по коментарі до Надзвичайного і Повноважного Посла  України в Польщі Андрія Дещиці.

 

-- Андрію Богдановичу, яка реакція офіційного Києва на "перемишльський інцидент"?

 

-- В таких випадках офіційну позицію держави відображає нота Посольства України до МЗС Польщі. Наше Генеральне консульство у місті Люблін, в консульському окрузі якого знаходиться Перемишль, звернулось з відповідним листом до воєводи Підкарпатського воєводства, а також до мера Перемишля та до місцевої поліції з вимогою провести розслідування цього інциденту.

 

-- Чи відомо вже про якусь реакцію польської сторони?

 

-- Наші звернення взято на розгляд. Перша реакція, яка надійшла від організаторів "Маршу орлят",  мера Перемишля та голови парламентської групи дружби "Польща--Україна" в польському Сеймі  Міхала Дворчика, що треба ретельно вивчити цей випадок, бо висловлювання однієї людини, зафіксоване на оприлюдненому відео, дає підстави замислитися, чи це було задумом, інтенцією цілого маршу. Адже цей одноосібний вигук не був підтриманий іншими учасниками заходу. Польська поліція повідомила, що займається вивченням автентичності цього відео і спробою ідентифікувати, хто саме ці слова вигукнув. Треба звернути увагу, що польська сторона, і організатори, і мер Перемишля, який надавав патронат цьому заходу, хочуть якнайшвидше провести розслідування, бо вважають неприпустимими такі заклики.

 

-- Але реакція української громади в Польщі на цю ситуацію досить тривожна, зокрема через те, що, як наголошується Об'єднанням українців у Польщі,  не було відповідної реакції польської влади на всі попередні антиукраїнські прояви у Перемишлі та в Підкарпатському воєводстві...

 

-- Насправді польська сторона відреагувала на ці події. Зараз триває слідство щодо нападу на українську ходу в червні 2016 року в Перемишлі. Кілька осіб були заарештовані й перебувають під слідством. Тож слідство триває і шукають винних, що потребує певного часу, але справа не закрита і розслідується. Так само, як розслідується справа щодо спалення українського прапора. Звичайно, треба зробити політичну заяву із засудженням таких дій. Але й потрібно провести дуже ретельне розслідування, щоб покарати тих, хто справді винен...  Тому ми звернулися з нотою стосовно проведення ретельного розслідування, щоб зрозуміти: хто стоїть за цим "одним вигуком" (який мене дуже непокоїть) у Перемишлі 11 грудня. Такі дії треба засудити, але також не можна піддаватись на провокацію, якщо це провокація. І слід надати цій історії більше розголосу. Бо з того, що зараз бачимо в українському інформаційному просторі, зокрема в соціальних мережах, складається враження, що всі учасники маршу скандували це антиукраїнське гасло, що мало не весь Перемишль це робив. Але ж насправді так не було.  

 

Кореспондент "Голосу України" попросив прокоментувати "інцидент на марші" голову об'єднання українців у Польщі Петра Тиму.

 

-- Пане Петре, яка є ситуація навколо "перемишльського інциденту" 11 грудня?

 

-- Нічого нового. Маємо фактаж з нашої сторони. В марші, який підтримує мер Перемишля, був транспарант "Табору Великої Польщі" -- організації, котра публічно заявляє про причетність до нищення українських могил і пам'ятників у Польщі.

 

-- А чи розслідують попередні інциденти? 

 

-- Ми постійно подаємо скарги на методи ведення слідства. Така, на жаль, непроста ситуація.

 

-- Чим може зарадити офіційний Київ?

 

--  Я розумію, що українська сторона зробила те, що могла зробити, тобто нота МЗС, зацікавлення справою з боку Генконсульства у Любліні та посла Андрія Дещиці свідчать, що є нормальна реакція, така, як повинна бути в кожної держави. Водночас офіційний Київ повинен усвідомлювати, що це небезпечні процеси, й говорити про це з польською стороною.

 

"Голос України" поцікавився і думкою Ігоря Ісаєва, головного редактору порталу "Простір", який оприлюднив відео з маршу "орлят":

 

-- Публікуючи матеріал, ми не очікували, що в Україні так багато уваги приділятимуть цьому інциденту. Ми не сприймаємо цього як позицію цілої Польської держави. Натомість у нас є застереження до місцевої польської влади, адже мер Перемишля був на цьому марші.

 

-- Що можете сказати про відеосюжет, опублікований "Простором"?

 

-- Ми встановили камеру у вікні Українського народного дому в Перемишлі. Вона це все записала. Ми просто виклали саме той фрагмент, де є той злощасний вигук, аби люди не мусили шукати його в повному записі. Точніше, виклали повний дев'ятихвилинний запис того, що зафіксувала наша камера з вікна Українського  народного дому. До того ж до нашого кореспондента в Перемишлі звернулась одна людина, яка надала відеозапис, зроблений з її мобільного телефону, де чітко видно й чути цей вигук з іншої перспективи. Я готовий взяти на себе відповідальність за автентичність цього відео. Я готовий співпрацювати з польською, зокрема, перемишльською поліцією і готовий надати всі необхідні матеріали для підтвердження автентичності цього відеозапису. 

 

-- За оцінкою дипломатичних представництв в Варшаві (українського) та в Києві (польського),  цей інцидент -- звичайнісінька провокація, бо це вигук однієї людини.

 

-- Я погоджуюсь, що це був поодинокий вигук. Однак офіційна Варшава має провести всебічне розслідування.

 

Варшава.