Парламентська хроніка Ранкове засідання 23 грудня


Годину запитань до уряду розпочали із доповіді міністра інфраструктури Володимира Омеляна. Командна робота дала змогу урядовцям отримати протягом цього року гідний результат, сказав він. Серед ключових досягнень — зміна підходу до функціонування транспортної та інфраструктурної сфери, що дозволить українцям об’єднатися, стати мобільнішими та сильнішими. Саме дорожні, авіаційні, залізничні та морські шляхи поєднують країну в один сильний і міцний вузол. Отож розвиток інфраструктури — це питання національної безпеки та державної міці, наголосив урядовець.

 

Ранкове засідання 23 грудня



Цього року, за його словами, уряд не тільки розпочав системні реформи галузі, а й вже отримав перші результати запровадження комплексних змін. В. Омелян наголосив на планомірному запровадженні європейських стандартів, таких як запровадження дорожнього фонду, вагового контролю на автошляхах, розвитку прикордонної інфраструктури, запровадження системи контролю за якістю дорожніх робіт тощо. Урядовець нагадав про призначення нового керівника Державного агентства з автомобільних доріг «Укравтодор» Славоміра Новака, який свого часу на позиції міністра інфраструктури Польщі досягнув високих результатів. На цю людину в міністерстві покладають великі сподівання.


Згідно з новим бюджетом 35 мільярдів гривень передбачено на покращення стану наших дорожніх полотен. Також прийнято низку законів, які змінюють підходи до фінансування цієї галузі. Протягом року, що минає, здійснено масштабний ремонт українських автошляхів, наголосив урядовець. Відремонтовано максимальну протягом десяти років кількість доріг, ліквідовано 66 відсотків ямковості. Нанесено майже 22 тисячі кілометрів розмітки, встановлено й замінено 60 тисяч дорожніх знаків. Майже сім тисяч одиниць техніки готові до боротьби із слизькістю та снігом на дорогах загального користування. Водночас питання оновлення техніки стоїть досить гостро, наголосив В. Омелян.


Говорив урядовець і про призначення нового очільника ПАТ «Укрзалізниця» — Войцеха Бальчуна та формування нової наглядової ради. Україна стовідсотково готова до підписання угоди про спільний авіаційний простір з ЄС. Також розпочато реалізацію цільової програми розвитку регіональних аеропортів, а пасажирські перевезення у цій галузі вже зросли на 29 відсотків. Міжнародний аеропорт «Бориспіль» завершує цей рік з прибутком у понад 1,2 мільярда гривень і увійшов до списку найбільших платників податків, чого раніше, за словами міністра, не було ніколи. Торкнулися реформи і водних вантажних перевезень, поштового зв’язку тощо.


Наступним з трибуни Верховної Ради виступив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик. Об’єднана енергетична система працює у повному режимі, сказав він, наголосивши: «Споживачі й промисловість можуть спати спокійно». Урядовець подякував парламентським комітетам з питань бюджету, паливно-енергетичного комплексу і всім, хто голосував за ухвалення закону, який дозволить погасити всі борги перед шахтарями. Однак, хоч це питання й вирішилося позитивно, воно відкриває основну проблему — реформування вугільної галузі, яке передбачає вкладання коштів, і в проекті бюджету на наступний рік закладено для цього фінансову базу.


На сайті міністерства розміщено оновлену стратегію розвитку енергетичного комплексу до 2035 року. Її розробили в національному інституті стратегічних досліджень спільно з центром економічних та політичних досліджень імені Разумкова. Урядовець закликав народних депутатів долучитися до роботи над цим документом, який дає відповідь на основні питання — як забезпечити потребу споживачів енергоресурсами і зробити нашу енергетичну систему незалежною від зовнішнього впливу. «Україна активно працює над тим, щоб зменшити свою залежність від імпорту газу», — наголосив міністр. Зіскочити з цієї голки обіцяють до 2020 року, а вже з 2021-го, за урядовим прогнозом, ми зможемо експортувати блакитне паливо.


Базуючись на енергетичному балансі нашої країни на наступний рік, НКРЄ КП вперше прийняла рішення про зниження ціни на електричну енергію на 10 відсотків, починаючи з 1 січня, повідомив І. Насалик, спрогнозувавши: з першого квітня цей показник збільшиться додатково ще на 5,7 відсотка. «Ми дали органам місцевого самоврядування можливість понизити тарифи на постачання води і водовідведення, щонайменше на 10—12 відсотків», — підкреслив він.


Відповідаючи на запитання, які прозвучали від народних депутатів, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, зокрема, звернув увагу на критичний стан, в якому перебуває нині флагман української промисловості Одеський припортовий завод. Підприємство за крок до публічної приватизації, повідомив він, через неефективне управління. «Це потребує нового підходу до очищення заводу від боргів, які накопичувалися роками, — сказав очільник уряду. — Це один із пріоритетів нашої роботи і ми шукаємо правильних варіантів, які дозволять забезпечити ритмічну роботу підприємства».


Глава Кабміну вкотре нагадав: наступного року уряд має намір підвищувати заробітну плату, забезпечувати ліками стаціонарних хворих та компенсувати витрати на медикаменти для тих, хто бореться з хронічними недугами. Планують також масштабно розбудовувати інфраструктуру та реформувати енергетичну систему, підтримувати аграріїв, систему сільськогосподарського машинобудування. «Наше завдання — відновлення національної економіки, в тому числі, створення робочих місць із достойною відкритою зарплатою», — сказав він.


Водночас, Володимир Гройсман підкреслив необхідність зробити все можливе, щоб на законодавчому рівні вирішити питання із поверненням коштів Януковича в державний бюджет. До цього питання необхідно повернутися в перші дні роботи парламенту в січні. «Є люди, які стверджують, що запропонований законопроект є неправильним і корупційним, — сказав він. — А може навпаки? Він є правильним і відновлює справедливість, але комусь кортить заблокувати цей процес? І ми будемо за прізвищами про це говорити».


Прем’єр-міністр подякував усім народним депутатам, які протягом двох років на законодавчому рівні підтримували всі ініціативи, пов’язані із децентралізацією влади і побудовою ефективної системи місцевого самоврядування. Він привітав лідерів більш як 380 громад, які отримали нові можливості для подальших успіхів.


Підбиваючи підсумки року, що минає, В. Гройсман нагадав, що уряду під його керівництвом вдалося досягти економічного зростання та стабілізації макрофінансової ситуації. Нині робиться все, щоб ці позитивні тенденції мали місце й наступного року, наголосив він. «Ми служитимемо вірою і правдою для того, щоб кожен громадянин відчув зміни», — сказав очільник уряду.


Після того, як заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд оголосила депутатські звернення та запити, вона поінформувала про вихід народного депутата Сергія Міщенка зі складу фракції Блок Петра Порошенка. Коли завершилася перерва, парламентарії розпочали виступи із трибуни з різних питань.

 

Ігор Васюник, Ярослав Лесюк.   

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.