За добу загинула 21 птиця. Лебеді-шипуни уже давно облюбували для зимівлі озера, розташовані у заплаві Черемоша поблизу села Чортория. Вода в озерах чиста, відфільтрована через гальку, замерзають вони лише за сильних морозів. Місцеві мешканці з ентузіазмом ставляться до природної аномалії, і чорторийські лебеді вже стали візитівкою і села, і району, і області.

 

Фото 1 (youtube.com)

 

Фото 2 (buk.com.ua)

 

Сюди приїжджають екскурсії, місцеві мешканці та добрі люди підгодовують птахів і рубають лід у разі холодів. Зараз там зимує понад сотня цих красивих птахів. Були й біди, коли хтось вчинив полювання на лебедів. Але загальний осуд буковинців зупинив подібні вакханалії. Тому вістка про трагедію знову сколихнула громадськість, коли сільський голова сусіднього села Брусниця Іван Загарія повідомив про смерть 16, а потім ще 5 птахів.

 

Протягом години на озеро прибули ветеринари та інспектори Держпродпотребслужби Кіцманського району. Вони разом із рятувальниками виловили з озера загиблих птахів і відправили їх в регіональну лабораторію ветеринарної медицини, щоби з'ясувати причини загибелі.

 

Ветеринари припускають, що птахи помирають через якусь інфекційну хворобу, можливо, навіть через пташиний грип. Місцеві люди ще схиляються до версії про отруєння. Мовляв, приїжджає дуже багато охочих помилуватися лебедями і погодувати їх із власних рук привезеними наїдками.

 

Відповідь на всі питання дасть експертиза й заключний діагноз, який надійде з науково-дослідницького інституту. Але люди перебувають у тривозі, боячись, що у разі діагнозу "пташиний грип" усіх лебедів знищить. Дехто навіть вважає, що під цією маркою навіть здорових птахів можуть просто відстріляти. А поки що головне управління Держпродпотребслужби в області просить буковинців зменшити кількість візитів на пташину водойму.

 

Сергій СУЛИМА.

Фото надано автором.

 

Чернівецька область.

 

Голос України