Футбол. Цюріх (Швейцарія). Тут відбулася церемонія вручення нагород від ФІФА.

Лідер мадридського «Реала» (Іспанія) та збірної Португалії Кріштіану Роналду став найкращим футболістом світу-2016. Окрім нього на це звання претендували Ліонель Мессі (збірна Аргентини, «Барселона», Іспанія) та Антуан Грізманн (збірна Франції, «Атлетіко», Іспанія, Мадрид).

***

Серед жінок найкращою футболісткою світу вдруге поспіль стала гравчиня збірної США Карлі Ллойд, яка випередила німкеню Мелані Берінгер і представницю збірної Бразилії Марту.

***

Наставник англійського клубу «Лестер Сіті» італійський фахівець Клаудіо Раньєрі названий найкращим тренером. Він випередив колегу з мадридського «Реала» француза Зінедіна Зідана, який виграв Лігу чемпіонів, і коуча збірної Португалії Фернанду Сантуша, який привів свою команду до перемоги на чемпіонаті Європи-2016.

Очільниця жіночої збірної Німеччини Сільвія Найд названа найкращим тренером року в жіночому футболі. Німкеня привела свою команду до золотих медалей Олімпіади-2016.

***

Не обійшлося на церемонії в Цюріху й без української присутності. Тренер нашої національної збірної Андрій Шевченко вручив бразильському гравцеві з міні-футболу Фалькао приз за видатну кар’єру. 39-річний Фалькао — дворазовий чемпіон світу з футзалу. 22 вересня 2016 року він завершив свою кар’єру в збірній Бразилії.

***

Малайзієць Мохд Фаїз Субрі («Пенанг») отримав нагороду Ференца Пушкаша за найкрасивіший гол. Його він забив на чемпіонаті Малайзії 16 лютого 2016 року.

***

На церемонії оголосили склад символічної збірної ФІФА.

Воротар — Мануель Нойєр («Баварія», Німеччина).

Оборонці — Даніел Алвес («Ювентус», Італія), Жерард Піке («Барселона»), Сергіо Рамос («Реал»), Марселу («Реал»).

Півоборонці — Лука Модрич («Реал»), Тоні Кроос («Реал»), Андрес Іньєста («Барселона»).

Нападники — Ліонель Мессі («Барселона»), Луїс Суарес («Барселона»), Кріштіану Роналду («Реал»).

***

Колумбійський ФК «Атлетіко Насьйональ» відзначено премією Faіr Play від ФІФА. Клуб із Медельїна отримав цю нагороду за пропозицію віддати перемогу у фіналі Південноамериканського кубка бразильській команді «Шапекоенсе».

Ці команди повинні були зустрітися в фінальних матчах турніру, але поєдинки не відбулися, оскільки 29 листопада літак із гравцями бразильського клубу розбився на території Колумбії.

Нагадаємо, що «Шапекоенсе» згодом назвали переможцем Південноамериканського кубка.