Мам зі Святошинського району Києва життя змусило самотужки створити й популяризувати розвивальний, ігровий і комунікаційний проект для діток з особливими потребами. З ним вони й прийшли на «Ярмарок громадських проектів», який учора відкрився в КМДА. І в них була найбільша, найневгамовніша й найвеселіша група підтримки — малюки, яким теж хочеться гратися в пісочниці, гойдатися на гойдалці, займатися на доступних спортивних снарядах на свіжому повітрі. Діти не мають жодних сумнівів, що все, задумане їхніми батьками, дуже скоро втілиться в життя.

 

 

Автор проекту Інна Короленко пропонує побудувати в парку «Юність» поруч зі спеціалізованим дитсадком «Пролісок» перший майданчик для дітей з інвалідністю. Її підтримують усі батьки, чиї малята ходять у цей садочок.

Є місце, де можна встановити необхідні ігрові снаряди. Діти з особливими потребами матимуть змогу цікаво проводити час на повітрі, гратися так само, як і інші малюки, виконувати розвивальні вправи, більше спілкуватися зі своїми однолітками, адаптуватися до різноманітного середовища. «Ми підрахували, що на спорудження такого дитячого майданчика знадобиться 804 тисячі гривень», — каже автор проекту.


— А ми сподіваємося в рамках проекту «Бюджет участі», який у Києві втілюється вперше, отримати кошти й установити в Сирецькому парку, де працює Дитяча залізниця й відпочиває безліч родин, постійно ходять учні трьох сусідніх художніх шкіл і щовихідних проводимо фестивалі, 32 камери відеоспостереження й «тривожну кнопку» виклику поліції, — каже глава ОСН «Комітет мікрорайону Сирець 1» Світлана Крупчан. — У Києві ще жоден парк не обладнано системами охорони порядку. Може, ми будемо першими, тому й прийшли на ярмарок показати свій проект.


Як урятувати 400-літній Дуб Тараса Шевченка і ще 382 дерева-довгожителя, що ростуть у Києві, а також — озера Дарниці й Пущі-Водиці і ще багато чого іншого, знають кияни, які беруть участь у ярмарку. Усього на ньому продемонстрували 321 роботу, що претендує на фінансування з міського бюджету для втілення в життя. Дуже багато екологічних, спортивних, культурологічних ідей городяни запропонували буквально за пару місяців, і всі вони стосуються підвищення якості життя киян. Підтримати кожну з них можна, зайшовши на сайт міської адміністрації в рубрику «Громадський бюджет».

 


На знімку: під час представлення проектів.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.