Кабінет Міністрів створив робочу групу на чолі з профільним віце-прем’єр-міністром Павлом Розенком, яка контролюватиме реалізацію рішення про підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень. Про це під час учорашнього засідання уряду повідомив прем’єр Володимир Гройсман.


«Я дав доручення профільному віце-прем’єр-міністру Павлу Розенку і він уже предметно цим питанням займається. Створені групи, які будуть чітко моніторити ситуацію, як людям нараховується заробітна плата та як вона сплачується. І найближчим часом ми створимо комунікаційні, щоб люди могли конкретно повідомляти, де та на якому підприємстві не виплачується, або занижується чи приховується заробітна плата. Ми будемо дуже чітко на це реагувати, тому що в областях і містах буде створено спеціальні робочі групи, які допомагатимуть відновлювати справедливість», — підкреслив він. Також прем’єр наголосив, що кожного тижня отримуватиме інформацію про конкретні цифри реалізації рішення щодо підвищення мінімальної заробітної плати та пообіцяв повідомляти про це країну. «Ми будемо публічно наводити дані, які показуватимуть, як відбувається зміна системи оплати праці. Це для нас є теж дуже важливим пріоритетом і ми доведемо це рішення до повноцінної реалізації у всіх куточках нашої країни», — запевнив В. Гройсман.


«Я хочу запевнити, що я доб’юся того, щоб кожен працедавець належним чином оцінював роботу найманого працівника. Нічого, якщо власник бізнесу трохи менше заробить грошей, а його працівники будуть отримувати значно більше», — сказав він та зазначив, що коли в бюджетній сфері цих питань не виникає, то поведінка приватного бізнесу буде під увагою уряду.


Також В. Гройсман вкотре розкритикував тих політиків, які виступають проти підвищення мінімальної заробітної плати. «У мене питання: совість у цих людей є? Як можна критикувати те, що дає можливість людям врешті-решт розпочати отримувати заробітну плату, яка буде наближатися до необхідних розмірів?» — поцікавився він.


Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко, у свою чергу, зазначив, що станом на середу вже створено урядовий контактний центр, тож люди можуть телефонувати за номером 1545 і повідомляти про порушення під час оплати праці. «Перед нами стоїть абсолютно чітке завдання — щоб рішення уряду про підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень було виконане в повному обсязі. При цьому не можна допустити жодних маніпуляцій, насамперед з боку керівників бюджетних установ, щодо переведення людей на неповний робочий день чи, не дай Боже, скорочення. Адже кошти, необхідні на фінансування бюджетної сфери, в повному обсязі закладені в Державному бюджеті на 2017 рік», — сказав він та нагадав, що уряд додатково виділив 40 мільярдів гривень для підвищення мінімальної зарплати саме в бюджетній сфері.


Першим питанням, яке в цьому році розглянув уряд, став аналіз ринку праці та системи зайнятості населення. Міністр соціальної політики Андрій Рева назвав цей факт символічним, адже створення нових робочих місць та забезпечення гідної зарплати є одним з основних пріоритетів уряду. Тим паче, що ця проблема загострилася упродовж 2014—2015 років, коли внаслідок російської агресії в Україні зайнятість населення скоротилася на 3 мільйони робочих місць. Загалом на сьогодні рівень зайнятості становить 56,2 відсотка від кількості працездатних людей в Україні, тобто із 26 мільйонів людей працездатного віку зайнятими є трохи більш як 16 мільйонів осіб. Для порівняння: у сусідній Польщі при схожих демографічних показниках зайнятими є 22 мільйони громадян.


Ще одна проблема вітчизняного ринку праці полягає в тому, що сьогодні майже 30 відсотків робочих місць припадають на найменш кваліфіковану працю. Водночас у промисловості зайнято лише 2,6 мільйона осіб, або 14,8 відсотка від усього зайнятого населення, що загрожує деіндустріалізацією країни. «Саме тому уряд створив Комітет з розвитку промисловості, бо зайнятість у промисловості даватиме додану вартість та зростатимуть як доходи громадян, так і в цілому доходи країни», — підкреслив міністр. А якщо нічого не змінювати, то ми й далі втрачатимемо кваліфіковані кадри, які, наприклад, масово мігрують до сусідньої Польщі в пошуках роботи та кращої долі.


Окреслюючи завдання із формування сучасної політики зайнятості, міністр наголосив на необхідності ухвалення в другому читанні та в цілому Трудового кодексу, бо однією з причин тіньового ринку праці є те, що нинішнє трудове законодавство відтворює радянську модель трудових відносин. Наступне завдання — внесення змін до закону про зайнятість населення, які стимулюватимуть безробітних до якнайшвидшого повернення на ринок праці, та модернізація Державної служби зайнятості.


Коментуючи виступ міністра, глава уряду також підкреслив, що зміни в системі зайнятості є найважливішими і для країни, і для громадян. «Я не збираюся утримувати службу зайнятості й не збираюся утримувати безробітних. Я збираюся дати людям нормальну роботу з нормальною заробітною платою», — заявив В. Гройсман та додав, що якщо керівництво Державної служби зайнятості цього не зрозуміє, то на їхнє місце прийдуть ті, хто здатний позитивно змінити ситуацію на ринку праці.


Насамкінець прем’єр висловив обурення стосовно рішення одного з суддів Апеляційного суду Києва. За його словами, свого часу митники затримали громадянку Італії, яка намагалася незаконно вивезти мільйон доларів. І от тепер цей суддя, навіть не давши представникам митниці висловити свою позицію, зачитав рішення про повернення цих коштів і закрив засідання. «Це суддя Апеляційного суду міста Києва Мельник. У мене була інформація, що митникам пропонували хабар у розмірі 200 тисяч доларів за повернення цих грошей. Митники на це не пішли. От і все. Ці 25 мільйонів гривень мали бути вилучені на користь держави», — сказав В. Гройсман та закликав Національне антикорупційне бюро та решту відповідних структур провести ретельну перевірку цього судового рішення.