Вшанування Героїв Крут відбулися по всій Україні: в багатьох містах, містечках та селах. Так, традиційно 29 січня на полі легендарного бою біля залізничної станції Крути Борзнянського району Чернігівської області влада і громадськість урочисто відзначили 99-ту річницю подвигу українських героїв (на знімку).

На території меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» зібралися вшанувати пам’ять полеглих воїнів сивочолі ветерани, школярі та студенти, курсанти і ліцеїсти, учасники вже сучасної російсько-української війни, матері загиблих воїнів АТО, військовослужбовці Збройних Сил, Національної гвардії, делегації зі Львова, Житомира і Сум, обласного центру та районів і міст Чернігівщини, представники політичних партій. Приїхали і рухівці, які у січні 1991-го взяли участь у встановленні першого пам’ятного знака — березового хреста на честь загиблих українців у крутянському бою. Цікаво, що чимало сучасних фронтовиків-добровольців раніше були активними учасниками заходів у Крутах на честь захисників України часів революції 1917—1921 років.

Було зачитано звернення Президента Петра Порошенка до Українського народу у зв’язку з Днем пам’яті Героїв Крут.

Поіменно назвали відомих героїв України, які полягли у цьому бою. Згадали і сьогоднішніх героїв, які пішли на фронт добровольцями також зі студентської лави, як їх попередники у 1918 році. Це солдат добровольчого батальйону «Айдар» Вадим Жеребило з Мени, гранатометник 13-го окремого мотопіхотного батальйону Володимир Близнюк з Чернігова та кулеметник батальйону «Київська Русь» Микола Дегтяр з Бобровиччини. На спомин про загиблих за рідну землю заупокійну літію відправив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Української православної церкви Київського патріархату Євстратій.

У Крутах із гордістю згадали, що саме у цей день два роки тому, коли розпочався наступ ворога на дебальцевському напрямку, одними з перших, хто вступив у бій з терористами, були військовослужбовці 13-го окремого мотопіхотного батальйону, що складався переважно з чернігівчан. На блокпості перед Вуглегірськом наші бійці підбили три російські танки. 13-й батальйон з честю виконав своє бойове завдання і останнім вийшов з Дебальцевого.

Мітинг-реквієм розпочався з урочистого вручення ордена Богдана Хмельницького ІІІ ступеня начальнику зв’язку 3-го окремого танкового батальйону старшому лейтенанту Сергію Фесенку, мешканцю Борзни Чернігівської області, який проходив військову службу в зоні АТО в Маріуполі, на шахті «Бутовка» та у Попасній. Його нагороджено за особистий внесок у зміцнення обороноздатності Української держави, мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені під час виконання військового обов’язку.

Слова шани до тодішніх і теперішніх захисників говорили перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Леонід Сахневич, голова Чернігівської облради Ігор Вдовенко, народний депутат Олег Ляшко, голова обласної організації Народного руху Микола Череп, представники Міністерства оборони. Мати загиблого в зоні АТО чернігівця Володимира Близнюка прочитала свій вірш «Зустріч».

Офіційна частина заходів на території меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» завершилася урочистим маршем підрозділу 1-ї окремої танкової бригади і кращих курсантів чернігівської Академії Державної пенітенціарної служби. Патріотичну концертну програму відкрив кобзар-лірник Василь Нечепа — народний артист України, лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка.

А нова експозиція, створена науковцями Центрального музею Міністерства оборони, вражає: портрети загиблих героїв сьогоднішньої війни виконані на ящиках з-під снарядів, повідомляє наш власкор Василь ЧЕПУРНИЙ.

«Крути, Крути, вас не забути» — таке гасло скандували під час факельної ходи, що відбулася в Луцьку. Її учасниками стало кілька сотень молодих людей, які пройшли із запаленими смолоскипами від Київського до Театрального майдану. Дорогою вони вигукували патріотичні гасла, які підтримували й лучани, котрі стояли вздовж більш як двокілометрового маршруту. Закінчилася акція спільною повстанською молитвою під стінами обласного українського академічного театру імені Тараса Шевченка. Напередодні, 27 січня, відбувся мітинг-реквієм біля пам’ятного знака Героям Крут, установленого в Луцьку кілька років тому з ініціативи одного із нащадків учасника того історичного бою, передає наш власкор Максим СОЛОНЕНКО.

У Сумах на одному з будинків на вулиці Героїв Крут з’явилась меморіальна табличка із нагадуванням про цю вікопомну сторінку в історії України. В урочистостях узяли участь керівники міста й області, громадські активісти і кадети місцевого ліцею-інтернату з посиленою військовою підготовкою. Наступного року, коли світ відзначатиме 100-річчя Крут, на однойменній вулиці в Сумах здійснять історичну реконструкцію героїчного бою, інформує наш власкор Володимир ЧЕРНОВ.

Фото надане Василем ЧЕПУРНИМ.