Я молода мама, розлучена та маю на утриманні двох неповнолітніх дітей 3 та 7 років. Чоловік ніякої матеріальної допомоги на утримання дітей не надає та не бере участі у їхньому вихованні. Він працює офіційно на підприємстві. Підкажіть, будь-ласка, в якому розмірі або сумі стягувати з нього аліменти? Які необхідно зібрати документи? До якого суду звертатися? Чи повинна я сплачувати судовий збір при подачі позову до суду?


Людмила Підгайна.


Київ.


Розмір аліментів індивідуальний, і він визначається судом у кожному конкретному випадку. Ухвалюючи відповідне рішення, суд відповідно до ст. 182 Сімейного кодексу України (СК) зобов’язаний врахувати стан здоров’я та матеріальне становище дитини і самого платника аліментів, а також інші обставини, що мають істотне значення (наприклад, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків).


Розмір аліментів може визначатися судом двома способами:


1) у частці від доходу того із батьків, який платитиме аліменти (розмір аліментів буде визначено приблизно у розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу) щомісячно);


2) у твердій грошовій сумі (наприклад, 1000 гривень щомісяця).


Перший варіант є загальним правилом та підходить до нашого випадку, оскільки батько працює та отримує щомісячний дохід, другий застосовується у разі, якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід або при наявності інших істотних обставин.


Проте законом визначено мінімальний розмір аліментів на дитину, це сума, яка дорівнює 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (з 1 січня 2017 року прожитковий мінімум дитини до 6 років становить 1355 грн. 00 коп., а від 6 до 18 років — 1689 грн. 00 коп.)


Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, то суд визначає єдину частку від заробітку батька на їхнє утримання, яка стягуватиметься до досягнення ними повноліття. Після досягнення дитиною повноліття стягнення аліментів припиняється. 


Тобто в цьому разі треба просити суд стягувати не по 1/4 частині всіх видів заробітку батька на кожну дитину, а одразу 1/2 частину щомісячно, але не менше 30% прожиткового мінімуму на дітей відповідного віку, оскільки батько дітей офіційно працює і має щомісячний дохід (ч. 2 ст. 183 СК). А суд визначить відсоток аліментів на двох дітей, виходячи з конкретної ситуації.


Для звернення з позовною заявою до суду про стягнення аліментів вам необхідно зібрати такі документи:


копії усіх сторінок вашого паспорта (не обов’язково, але бажано);

копія вашого ідентифікаційного номера (обов’язково);

копія ідентифікаційного номера батька дитини (обов’язково);

копія свідоцтва про шлюб/копія свідоцтва про розірвання шлюбу/копія рішення суду про розірвання шлюбу (обов’язково);

копія свідоцтва про народження дитини (дітей) (обов’язково);

довідка по формі № 3 з житлово-експлуатаційної служби (не обов’язково, але деякі судді вимагають як доказ проживання дитини з вами);

довідка про ваші доходи (не обов’язково, але деякі судді вимагають);

копії чеків, квитанцій, абонементів, медичних довідок, рекомендацій лікаря, путівок на відпочинок та багато інших документів, що підтверджують уже здійснені витрати на дитину або ж їх необхідність.


Позов можна подати за зареєстрованим місцем проживання чи місцем перебування і відповідача, і позивача (ч. 1 ст. 109, ч. 1 ст. 110 Цивільно-процесуального кодексу України). При зверненні до суду з позовом про стягнення аліментів ви звільняєтеся від сплати судового збору.


Вікторія Кучер.