У Херсоні назріває «бунт» медпрацівників,  котрі стали жертвами чиновницьких експериментів

 

Лікарі без зарплат


Від початку нинішнього року змушені працювати без копійки зарплати зо дві сотні лікарів, медсестер і техперсоналу стоматологічних поліклінік Дніпровського та Суворовського районів Херсона. Вони справно приймають пацієнтів, виривають хворі зуби та ставлять пломби, але з формальної точки зору їх... не існує.


Річ у тім, що міськрада заповзялася проводити чергову реформу «програмно-цільовим методом». Шістьма наказами міського управління охорони здоров’я вже згадані поліклініки, а також відділення акушерства та гінекології районних лікарень мали бути перетворені на структурні підрозділи єдиної міської стоматполіклініки й пологового будинку. Усім співробітникам згаданих поліклінік та відділень запропонували звільнитися, пообіцявши працевлаштування в нові медичні заклади. Але замість звичайного переведення сказали писати заяви «за власним бажанням», і це збурило людей у білих халатах. Вони запідозрили, що під «завісою» слів про реформу готується чергове скорочення, і «стали дибки».


Міський голова вже вибачився


У лікарнях пройшли колективні збори, на яких трудові колективи одностайно висловилися проти нав’язаної їм чергової оптимізації, і заяви на звільнення писати відмовилися. Надалі обласний комітет профспілки працівників охорони здоров’я подав до суду позов про скасування скандальних наказів. Херсонський міський суд 16 січня 2017 року позов задовольнив, визнавши їх прийнятими з порушенням цілої низки законів. Зрештою, депутати міськради також схаменулися і зупинили реорганізацію до середини березня — треба ж, мовляв, розібратися, що не так. Градоначальник Володимир Миколаєнко навіть устиг публічно вибачитися за поспіх перед колективом однієї з лікарень!


«Різати по-живому» не варто


Але попри всі вибачення, мораторій міськради та судову ухвалу фінансування стоматологічним поліклінікам двох клінічних лікарень імені Лучанського та імені Карабелеша на 2017-й не виділили взагалі. Тож стоматологи справно приймають пацієнтів, проте не відають, чим заплатять їм за роботу і чи збережуть робочі місця взагалі. Нічого не може сказати з цього приводу і головний лікар лікарні імені Лучанського Людмила Ломако.


— Протягом останніх тижнів добиваюся в міськвиконкомі зрозумілих пояснень, чому не профінансували нашу стоматполіклініку, і добитися не можу. Мої колеги також не розуміють, чому через програмно-цільовий метод фінансування галузі обов’язково треба «різати по-живому» діючий медичний заклад, чого немає, приміром, у сільських районах області. Ми зверталися і до Мінфіну, і до МОЗ України, однак і там не розуміють такого дивного трактування методу, — зауважує Людмила Василівна.


Та найсильніше пристрасті розпалюються безпосередньо в поліклініках. Там запропонований варіант «оптимізації» рішуче відкидають.


— Я не бачу жодної економічної доцільності у скороченні поліклінік. Припустимо, можна буде зекономити бюджетні кошти за рахунок звільнення управлінців, економістів та бухгалтерів. Однак замість них доведеться набирати більше технічного персоналу, — наголосила завідувачка стоматологічної поліклініки Людмила Світлична. — Нині ми щодо цього міцно «зав’язані» на лікарню імені Лучанського — там стерилізують інструмент і матеріали для операцій, звідти на випадок аварії надсилають електрика, майстра з ремонту обладнання, сантехніка. Якщо підпорядкування буде інше, то й робітників доведеться наймати. І в чому ж тут економія?

 

Попри плани ліквідувати поліклініку пацієнтів у ній багато.

 

Херсонський стоматолог Наталя Карасевич змушена працювати без зарплати.

Фото автора.


Спершу заплатіть, а потім музику замовляйте


У народі недарма кажуть: «Хто платить, той і музику замовляє». Якби муніципальна влада утримувала районні стоматологічні служби, то могла б експериментувати з ними на свій смак. Та виходить геть по-іншому: заплатили копійчину, а нервів по-
псували на мільйон.


— Я працюю на зуболікарській установці «Дипломат» виробництва США. Десять років тому її купили за суму, еквівалентну чотирьом тисячам доларів. Однак ні держава, ні міськрада не дали нічого — гроші назбиралися з пожертв пацієнтів. Так само із фінським радіовізіографом для рентгенівських знімків за 45 тисяч гривень. Протягом останніх п’ятнадцяти років із бюджету на нове обладнання не отримали жодної копійки! Та що вже про дорогу техніку казати, коли навіть на придбання витратних матеріалів для лікування чорнобильців, учасників АТО, інвалідів Другої світової грошей не дають! — обурюється лікар-стоматолог із 32-річним стажем Наталя Карасевич.


Стоматологічна поліклініка клінічної лікарні імені Лучанського в Херсоні досить популярна. Сюди навідуються і пацієнти з інших районів міста, і навіть із сільського Білозерського району. У день мого приїзду під кабінетами поліклініки також було люду повнісінько. Пройшовся коридором, поговорив із молодими та старими. Але жоден із нових знайомих на підтримку чергової «оптимізації» не висловився. Думка в усіх з приводу дій чиновників була одностайна: «Досить лікарів смикати — краще грошей на ліки додайте!».


Херсон.

ЦИТАТА

«Я вам даю слово, що ніхто не звільнятиме лікарів та медперсонал. Я вибачаюся за своїх підлеглих, котрі не змогли належно донести інформацію, не роз’яснили підстави реорганізації та процедури, які належить виконати».


Із виступу міського голови Херсона Володимира Миколаєнко у клінічній лікарні імені Євгена Карабелеша.