Перезахоронення останків "народного єпископа" Івана Маргітича, який був репресований в часи тоталітаризму і завжди виступав як щирий патріот України, відбулося 4 лютого в його рідному селі Боржавське Виноградівського району на Закарпатті у храмі Покрови Пресвятої Богородиці. Цю модерну сільську церкву величають "собором єдності греко-католиків в Україні". Владика Іван спорудив цей храм і будував також єдність між вірними Мукачівської греко-католицької єпархії (МГКЄ) та Української греко-католицької церкви.

 

На знімку:

 

під час церемонії перепоховання
глава УГКЦ Святослав (ліворуч)
і єпископ Мукачівської ГКЄ Мілан

 

Фото надано
інтернет-виданням "Закарпаття онлайн".

 

Тут доречно зауважити, що Мукачівська єпархія, утворена у XVIII столітті, є окремою "церквою свого права", має автономний статус (підпорядкована безпосередньо Папі Римському), а не главі УГКЦ. Нині керує нею словак Мілан Шашик, котрий прийняв українське громадянство. Богослужіння в церквах проводяться традиційною церковно-слов'янською і останнім часом також українською мовами.

 

Через підпорядкованість МГКЄ Риму, а не Києву виникає чимало запитань. Тож приїзд глави УГКЦ Святослава на цю подію і викликав підвищену увагу.

 

Очолили церемонію перепоховання останків Івана Маргітича єпарх Мукачівський Мілан (Шашик) та глава УГКЦ блаженніший Святослав (Шевчук). Як підкреслив у своїй промові останній: "Сьогодні день "прослави" вірного слуги, Христового єпископа, владики Івана. А слово, яким звертається сьогодні до нас владика Іван, це "єдність"... Це єдність Христової Церкви в Україні, зокрема єдність між греко-католиками в Україні."

 

У той день на храмі с. Боржавське виднівся напис: "Закарпаття вітає патріарха УГКЦ Святослава! Бажаємо єдності греко-католиків України!".

 

Із владикою Міланом та блаженнішим Святославом архієрейську Божественну літургію відслужили сім архієреїв із сусідніх областей України: архієпископ, митрополит Львівський УГКЦ Ігор (Возняк), архієпископ, митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир (Війтишин), архієпископ, митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій (Семенюк), єпарх Коломийсько-Чернівецький УГКЦ Василій (Івасюк), екзарх Луцький УГКЦ Йосафат (Говера), єпископ-помічник Івано-Франківської архієпархії Йосафат (Мощич), єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії Ніл (Лущак).

 

Співслужили і понад сто священиків, серед яких і вихованці владики Івана Маргітича та уродженці Боржавського.

 

Літургійний спів провадили три церковні хори з Ужгорода, Львова і Хуста.

 

Після молитви за Україну священнослужителі зійшли до підвалу церкви, де був похований владика Іван. Там встановлено новий саркофаг, в який поклали його останки. Владики освятили нове місце поховання "народного єпископа" та відслужили поминальну панахиду.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України