Державні нагороди із рук Президента України Петра Порошенка отримали військовослужбовці 72-ї бригади та співробітники Державної служби із надзвичайних ситуацій, які відзначилися під час захисту Авдіївки. Серед тих, кому вручено ордени «За мужність» ІІІ ступеню, – і двоє людей цілком мирної професії. Це енергетики, які відновлювали електропостачання в місті, що внаслідок обстрілів опинилося без світла, води і тепла.

 

Сергій Гречка та Володимир Обезинський обидва очолюють дільниці високовольтних ліній електропередачі: відповідно Павлоградських та Маріупольських ВЕМ ДТЕК Високовольтні мережі. Бригада Сергія протягом п’яти днів намагалася полагодити електромережу в Авдіївці, але заважали інтенсивні обстріли. «Щойно прибували на місце – і доводилося одразу їхати назад. На шостий день була тиша більш-менш, устигли підняти дві фази перебитої лінії і відновити електропостачання», – пригадує співрозмовник. Світло в будинках авдіївців з’явилося о 16:01 минулої неділі. Це врятувало місто від гуманітарної катастрофи.

 

Нагороджені енергетики кажуть, що із підлеглих ніхто не відмовився їхати в небезпечне відрядження до Авдіївки. Для всіх працівників розроблено пам’ятки із порадами, як поводитися під час обстрілу. Із засобів особистого захисту – бронежилети шостого класу та звичайні робочі каски з логотипом компанії: аби бачили обидві сторони конфлікту. Бригада вирушає на місце перебитої лінії у супроводі рятувальників та представників ОБСЄ. Але навіть присутність міжнародної місії не гарантує режиму тиші. «Страх, звичайно, є. Насамперед тому що в полі знаходишся. Коли обстріл – потрібно спустити вишку і сховатися. Але свою роботу ми пов’язали з енергетикою. Якщо ми сьогодні цього не зробимо, то хто це зробить за нас?» – зазначає Володимир Обезинський.

 

Із укриттів, де доводилося ховатися від осколків, найчастіше використовували природні улоговини чи дно вантажівки. Мешкали в колишній заводській їдальні в Авдіївці, до 19 осіб у кімнаті. Снаряди лягали зовсім поруч. А наступного дня – знову спроба полагодити перебиту лінію. Недаремно цих людей називають «енергетичним спецназом». «Рідним говоримо, що працюємо спокійно. А коли хтось із домашніх прочитає, що під Авдіївкою обстріляли енергетиків, кажеш: мовляв, це не моя бригада. Бережемо від поганих новин», – зазнаються нагороджені енергетики.

 

Ліна КУЩ.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.

 

Голос України