Міністерство освіти і науки анулювало ліцензії 71 вищого навчального закладу, розташованого на тимчасово окупованій території Луганщини, Донеччини та Криму.


Як повідомила прес-служба МОН, «1 лютого 2017 наказами МОН №№14-л, 15-л і 16-л було затверджено перелік ВНЗ, які позбавлено ліцензій, тобто які не є легітимними і не мають права здійснювати освітню діяльність». Видані ними дипломи не визнаватимуть у жодній цивілізованій країні.


Зокрема, ліцензій позбавлені 32 ВНЗ 1—4 рівнів акредитації, розташовані на не підконтрольній Україні території Донецької області; 14 вишів 1—2 рівнів акредитації — на окупованій частині Луганської області; 25 навчальних закладів 1—4 рівнів акредитації — в анексованому Криму (зокрема, 6 приватних вишів).


Для студентів, які здобували освіту у цих навчальних закладах в Криму після 20 лютого 2014 року і хочуть, щоб їхня кваліфікація, результати і період навчання визнавалися в Україні, розроблено відповідний порядок атестації.


Упродовж 2014—2016 років із Донецької та Луганської областей і Криму на підконтрольну Україні територію було переміщено майже 20 ВНЗ. Торік на базі цих та інших уповноважених вишів створили 40 освітніх центрів «Крим — Україна» та «Донбас — Україна», які надавали можливість школярам із непідконтрольних територій отримувати атестат державного зразка та вступати до українських інститутів і університетів. До них під час вступної кампанії звернулися майже
3 350 осіб.


Вл. інф.