На Херсонщині вимагають дострокової відставки одразу трьох міських голів. Що з цього приводу думають посадовці та експерти?

 

Дискусія з побиттям та мінуваннями


Збори та депутатські обговорення з цього приводу тривають у Херсоні, Каховці та Олешках. Водночас прихильники діючих міських голів та їхні супротивники ведуть жорстку полеміку і на вулицях, і в соціальних мережах. А в тому-таки Херсоні пристрасті просто киплять: керівника міськради Володимира Миколаєнка на знак критики поганої роботи комунальників протягли по кризі перед будівлею міськвиконкому та ще й рукав пальта відірвали (поліція кваліфікує подію як хуліганство).

Невідомі зловмисники зривають сесії та прес-конференції міського голови, щоразу надсилаючи анонімні повідомлення про замінування будівлі міськради. Городяни кажуть: ситуацію в містах такий шарварок не поліпшує — тільки «розгойдує». А от політологи впевнені: крім галасу, з ініціатив нічого не вийде.


— Тема для мене неприємна. Але можу відверто заявити: звільнятися з посади за бажанням, вибачте, купки придурків, котрі працюють на «русский мир», не збираюся. За мене віддали свої голоси десятки тисяч городян, і керуватися буду саме їхнім волевиявленням, — різко висловився з цього приводу у телефонному бліц-інтерв’ю для «Голосу України» міський голова Херсона Володимир Миколаєнко.


«Не навчилися домовлятися»


— Головна біда чинної влади та її опонентів у тому, що вони не навчилися домовлятися між собою, шукати компромісні рішення, які б задовольнили обидві конфліктуючі сторони. Непокоїть, щоб такий конфлікт не вдарив по інтересах районних громад.

Адже нині в нас є кілька спільних проектів із міською владою стосовно термомодернізації житлових багатоповерхівок, закупівлі додаткової партії контейнерів для окремого збирання та подальшого продажу на переробку пластикового сміття. Вони потребують співфінансування з міського бюджету, а це залежить насамперед від рішення депутатів міської ради, котрі відволікаються на політичне протистояння. Ідеться не тільки про відставку міського голови, а ще й про дострокове позбавлення повноважень цілої групи депутатів, — зазначає голова Дніпровської райради Херсона Владислав Кондратов.


— Зрозуміло, що оновлене вітчизняне законодавство передбачає можливість відставки керівника органу місцевого самоврядування за народною ініціативою. Щоб вона відбулась, у випадку з міським головою Херсона треба зібрати майже 37 тисяч підписів, у Каховці та Олешках значно менше. Однак одразу виникають проблеми процедурного характеру. Приміром, на етапі перевірки цих підписів дозволяється залучати службовців, котрі ведуть Державний реєстр виборців. Але законодавство при цьому не визначає, чи можна використовувати сам реєстр. Відтак з’являються підстави заблокувати результати волевиявлення через суд чи на рівні територіальної виборчої комісії. Дуже сумніваюся, що в таких умовах удасться ці підписи затвердити, — наголосив політолог, голова обласної організації Комітету виборців України Дементій Білий. — А з політичної точки зору, я не згоден із твердженням, що вимоги про відставку міських голів висувають тільки їхні політичні опоненти. Проблема, швидше за все, в масовому незадоволенні людей місцевою владою, падінням рівня життя, безробіттям та поганою якістю інфраструктури. Власне, це не секрет — про обурення городян свідчать результати нещодавнього соціологічного опитування, організованого експертами КВУ. Про нього, до речі, «Голос України» писав також.


Показово, що міські голови Херсона, Каховки та Олешок обрані на ці посади вперше і не мають жодної підтримки ані впливової політсили, ані місцевої бізнес-еліти. Тож їхні крісла «розхитати» легше. Тоді як в інших містах Херсонщини, де градоначальників переобрали або вони працюють в альянсі з депутатською більшістю, ніхто нікого відкликати не збирається.

Херсонська область.