У південних районах Вінниччини стільки сонячних днів, скільки у північній частині Херсонської області. Такі природні умови стимулюють інвесторів до вкладення коштів у будівництво сонячних станцій.

Зведення однієї з них, потужністю 16 мегават, завершують поблизу райцентру Чечельник на Вінниччині. Для цього селищна рада Чечельника передала інвестору в оренду 32 гектари землі, непридатної для вирощування сільськогосподарських культур.

— Раніше ці землі облогували, — пояснив голова Чечельницької райдержадміністрації Сергій Пустовий. — Тепер працюватимуть. Хтось матиме електрику, а бюджет селищної ради отримуватиме майже 150 тисяч гривень податків за оренду землі. Перша черга станції уже збудована, триває робота на другій. Обидві вони однакової потужності — по вісім мегават.

Майже на такій само площі (30 гектарів землі) спорудили у 2016 році сонячні станції у Барському районі. Тут у селах Балки та Войнашівка сформовано сонячний «вузол» потужністю понад 21 мегават енергії. Першими в області передали землю під будівництво станцій альтернативної енергетики у селі Слобода-Бушанська Ямпільського району. Було це ще 2011 року. «Перш ніж взятися до роботи, звернулися до фахівців, щоб визначили, скільки днів тут може «працювати» сонце, — каже Володимир Житник, представник компанії «Енергоінвест», що споруджувала станцію. — З’ясувалося, цей південний район Вінниччини має такий само кліматичний пояс, як і північна частина Херсонщини. Точніше кажучи, тут стільки сонячних днів, скільки у згаданому регіоні на півдні держави».

Нині на Вінниччині працює майже 20 сонячних станцій, ще стільки планують спорудити до кінця 2018 року.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.