І Міжнародний конкурс-фестиваль «Stankovych fest» — наймасштабніше свято класичної музики в Україні — завершився у приміщенні Закарпатської ОДА підсумковим концертом. Мету змагання — підтримати творчо обдаровану молодь, виявити юні таланти — досягнуто («Голос України» за 11 лютого).

Конкурс тривав чотири дні у санаторії «Квітка полонини» на Свалявщині, малій батьківщині всесвітньовідомого композитора, академіка Євгена Станковича. Журі назвало імена найталановитіших. Гран-прі у номінації «Образотворче мистецтво» присуджено Анастасії Бобрик зі столичної дитячої академії мистецтв; другий вихованець цієї академії Іван Несходовський став найкращим юним композитором; а у номінації «Музичне мистецтво» найвищу нагороду вручили Едері Боднарук з Луцька.

Сам Євген Станкович дипломи спеціальних призів свого імені вручив лише у номінації «Музичне мистецтво» — Ігореві Муравйову зі Львова, Дмитрові Панченку з Житомира та Анастасії Сом з Одеси.

Є. Станкович поспілкувався з кореспондентом «Голосу України»: «На всіх конкурсах побувати я не зміг. Але те, що почув на заключному концерті, — справило надзвичайно велике враження. Україна має потужний потенціал талантів... Я знаю виконавців від Америки до Китаю й можу наголосити: наші люди дуже талановиті й тягнуться до духовності, до музики — може, часто й підсвідомо, щоб подолати нинішні економічні негаразди... Багато наших юних талантів (кажу це як професор консерваторії) не в змозі себе виявити на батьківщині, тому їдуть за кордон, навіть мої студенти, як не гірко це говорити... Але згодом повертаються. В Україні хороша школа. Через те я не чув, щоб наші музиканти виконували другорядні ролі. І це тішить! Хочу подякувати організаторам фестивалю — керівникам санаторію «Квітка полонини», району й області. Вони молодці. Бо мало хто займається заповненням духовної пустоти, легше з телеекранів молоти пустопорожні речі. А мистецтво виховує в душах доброту, щирість. Це той якір, за який хапаються підсвідомо, коли найважче».

Нинішній фестиваль-конкурс — це початок, який може перерости у традицію. У цьому форумі талантів взяли участь понад півтисячі учасників з кожної області України, Словаччини та Угорщини.

Розмову продовжила заступник голови журі, художній керівник і головний диригент Закарпатського народного хору Наталія Петій-Потапчук: «Таке грандіозне музичне дійство в області проводилося вперше. Роботи воно потребує дуже багато. Але задоволення приносить ще більше. На це не можна не звернути увагу. До речі, президент державного самоврядування українців Угорщини Юрій Кравченко запросив переможців «Stankovych fest» до Будапешта на відкриття Днів української культури. Музиканти виступатимуть на найкращій сцені угорської столиці, а художники виставлять свої роботи в одній із найпрестижніших галерей».

Василь НИТКА.

Закарпатська область.