Поряд із середньовічним княжим замком, давніми пам’ятками культури і зодчества в місті Острог на Рівненщині збереглася споруда, як стверджують дослідники, найдавніша на тутешніх теренах, бо бере свій початок із ХV століття. Це колишня єврейська синагога (див. колаж).

Її звели за неспокійних часів, отож, синагога постала і як культовий осередок, і як захисний редут. Це була справжня фортеця з товщиною стін два з половиною метри. Мурована цитадель вважалася неприступною. Про це є чимало історичних свідчень. Одне із них — за 1792 рік. Тоді під час російсько-польської війни росіяни підступили під Острог. Невеликий польський гарнізон залишив місто, а налякані євреї зачинились у синагозі. Нападники сприйняли синагогу за Острозький замок й почали її обстрілювати з гармат. Облога тривала два дні. Врешті, знайшовся хоробрий острожанин, який прийшов до вояжерів і повідомив, що вони обстрілюють не замок, а молитовний дім, а в ньому не польський гарнізон, а мирні юдеї.

Принаймні, так розповідається у легенді. Архіви ж свідчать, що свого часу острозька синагога, будучи однією з найбільших і найгарніших, отримала європейське визнання. Зокрема, разом з духовними «посестрами» в Португалії та Голландії її було визнано зразком для наслідування у побудові та зодчестві.

В історії святині є сторінки, пройняті сумом та печаллю. Під час Другої світової війни синагога зазнала сильних руйнувань. А в 1960 році її перетворили на торговий склад, розібравши при цьому всі зовнішні прибудови. До наших днів від храму збереглася лише молитовна зала. І то без даху. Здавалось, 600-літній споруді загрожує остаточна загибель.

На щастя, найстаріша острозька будова має шанс на друге життя. Принаймні, знайшлися ентузіасти, які розробили проект порятунку того, що лишилося. Ініціатором цієї справи став підприємець депутат Острозької міськради Григорій Аршинов, який вирішив розпочати її збереження та відбудову з відновлення даху. Звісно, за власні кошти.

Після остаточного завершення облаштунку покрівлі, за задумом депутата, має відбутися внутрішня реставрація зали. Після цього будівля зможе діяти як культова споруда, а також можна буде говорити про відкриття тут ще одного острозького історичного музею.

Євген ЦИМБАЛЮК,
краєзнавець.

Колаж автора.

Млинів Рівненської області.