Наприкінці лютого під головуванням Юрія Щербака відбувся третій конкурсний тур на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2017 року. Відповідно до Положення про Національну премію України імені Тараса Шевченка члени Шевченківського комітету шляхом таємного голосування визначили переможців третього конкурсного туру на здобуття Національної премії 2017 року у номінаціях: «Література, публіцистика, журналістика», «Музичне мистецтво», «Візуальні мистецтва», «Кіномистецтво». У номінації «Література, публіцистика, журналістика» першим названо Івана Малковича (на знімку) — поета та успішного видавця за книгу поезій «Подорожник з новими віршами».

Як розповів Іван Антонович, все почалося з телефонного дзвінка нового члена комітету премії Шевченка, а за сумісництвом, колишнього начальника у видавництві «Молодь» — Любові Голоти.

Подзвонила й каже, що має серйозну розмову. Як виявилося, та розмова про те, що от, мовляв, підготувала документи на подання на Шевченківську премію, залишилося лиш підписати. Коли вимагає хоч і колишній, а керівник: довелося послухатися. За кілька днів зателефонували ще два члени комітету — Ростислав Семків і Сергій Жадан, які теж хотіли подавати Івана Малковича на премію. Вони написали листи підтримки.

Зазначимо, Іван Малкович народився в селі Нижній Березів Івано-Франківської області. Після школи вступив до музичного училища (клас скрипки). У 1985 році закінчив філологічний факультет Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Після університету працював учителем, літературним редактором у видавництвах «Веселка», «Молодь», в дитячому журналі «Соняшник», а також головним редактором дитячих програм на «Укртелефільмі». У 19-річному віці на всеукраїнському семінарі молодих авторів Малковича було названо найкращим поетом, а в 1984 році вийшла дебютна книга поезій Івана Малковича — «Білий камінь», рецензію на яку написала відома українська поетеса Ліна Костенко, назвавши автора «найніжнішою скрипкою України».

Раніше стало відомо, що комітет із присудження премії оновився — до його складу увійшли письменник Сергій Жадан, акторка Ада Роговцева, журналіст та телеведучий Юрій Макаров, співак Тарас Петриненко, кінорежисер Мирослав Слабошпицький, акторка Наталія Сумська, художник Анатолій Криволап, композитор Юрій Ланюк, літературознавець і видавець Ростислав Семків.

Нагадаємо, що премію дають за внесок у розвиток культури і мистецтва. Щорічно присуджується до п’яти нагород. Оскільки цьогоріч переможців у театральній галузі не було обрано, лауреати премії отримають по 240 тисяч гривень. Загальна сума винагороди становить 960 тисяч гривень на всіх. Того тижня Іван Малкович також став рекордсменом серед переможців «Книги року».

Вл. інф.