Держсекретар Федерального міністерства транспорту і цифрової інфраструктури Німеччини Райнер Бомба ознайомився з реалізацією найбільшого інвестпроекту «Карантинний мол» на державному підприємстві «Одеський морський торговельний порт».


Передусім високопосадовця з Німеччини цікавило виконання зобов’язань із боку Адміністрації морських портів України щодо будівництва захисного хвилелому в акваторії Карантинного молу, яке гарантуватиме безпеку експлуатації нового контейнерного термінала. Крім того, хвилелом є частиною інвестиційного проекту з будівництва нового контейнерного термінала, котре дочірнє підприємство «Контейнерний термінал Одеса» започаткувало 2010 року разом з Одеським портом.


Споруду (хвилелом) було частково збудовано, але внаслідок певних помилок вона деформувалася у квітні 2014 року.


Як заявив Райнер Бомба, для того щоб завершити будівництво хвилелому, німецькі та українські експерти проведуть низку технічних досліджень. Тільки після цього можна буде точно визначити строки реалізації та необхідні на проект суми.


ДОВІДКОВО


Компанія «Контейнерний термінал Одеса» є дочірнім підприємством HHLA Іnternatіonal Gmbh і належить до групи провідного в Європі логістичного холдингу німецької компанії HHLA AG (Гамбург). Компанія є лідером контейнерного ринку України.

Останні сім років підприємство сплатило до бюджетів усіх рівнів понад 1 млрд. грн. податків.


— Я сьогодні приїхав сюди з великою делегацією представників Мінтрансу та Мінекономіки для того, щоб дуже чітко показати позицію федерального уряду Німеччини, який підтримує цілі, поставлені тут, в Одеському порту, нашими підприємствами. Ми тут як друзі. Я вже увосьме приїжджаю в Україну. Але в Одесі вперше. Ми хотіли б продемонструвати, що для нас важливо: у німецьких підприємств, котрі працюють в Україні, з’являється дедалі більше гарантій безпеки. У мене склалося дуже гарне враження щодо ситуації в порту. Для мене важливо, щоб цей хвилелом було побудовано, щоб контейнери не наражалися на небезпеку і не були пошкоджені. Я свого часу говорив про це і з міністром Володимиром Омеляном у Києві, і з керівником АМПУ. Для нас дуже важливо розуміти ситуацію з молом. І вашу спільну позицію. Ми вважаємо, що потрібно закачувати рукави, надавати кошти та доводити до кінця те, що було задумано. Ми хочемо тут працювати як друзі, як ділові партнери і створювати тут якнайбільше робочих місць. Дружба між Україною та Німеччиною має тривати», — підкреслив держсекретар міністерства.


Президент ДП «КТО» Себастьян Вінд зазначив: «Після завершення будівництва наші клієнти будуть задоволені тим сервісом, який ми надаватимемо. Дуже добре, що саме ця співпраця, якій понад 15 років, підтримується німецьким та українським урядами. Найближчим часом ми вже зможемо показати певні результати. Ми перебуваємо у фазі планування, визначаємо послідовність дій».

Одеса.