«Голос України» вже не раз порушував проблему, пов’язану із забезпеченням українських громадян лікарськими засобами, високою, часом неадекватною порівняно з цінами в інших країнах вартістю ліків, відсутністю належного контролю за торгівлею ними. Слід зазначити, що в тому чи іншому ракурсі про неї час від часу пишуть і регіональні ЗМІ, звертаючи увагу то на дорожнечу, а відтак і недоступність окремих ліків для більшості громадян, що їх потребують, то на відсутність в області певних лікарських засобів, то на загрозу їх зникнення. Буквально нещодавно, наприклад, Тернопільські експрес-новини з посиланням на газету «Номер один» привернули увагу до небезпеки зникнення з аптек медикаментів імпортного виробництва, яка виникла у зв’язку із, здавалося б, безсумнівно, благородною ініціативою Кабміну, результатом якої мало б стати в перспективі здешевлення вартості ліків. Мова — про прийняті КМУ наприкінці минулого року дві постанови щодо державного регулювання цін на лікарські засоби та запровадження відшкодування їх вартості.

Як уже повідомляв у тому числі й «Голос України», згідно з першою постановою з 1 січня 2017 року запроваджено державне регулювання граничних цін шляхом встановлення референтних цін на ліки для лікування осіб, що страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу і бронхіальну астму, та визначено на них гуртову торговельну надбавку в розмірі п’яти відсотків з урахуванням усіх податків та зборів і максимальну роздрібну торговельну надбавку на продаж ліків на рівні 15 відсотків з урахуванням усіх податків та зборів. Другим документом передбачено відшкодування вартості лікарських засобів, визначено їх перелік для лікування цих трьох груп захворювань, а саме 21 міжнародну непатентовану назву (діючу речовину), на яку держава регулюватиме ціни та здійснюватиме відшкодування вартості ліків. Згідно з цими рішеннями до

1 лютого аптеки мали реалізувати залишки ліків, які було поставлено в їх мережу за цінами, що перевищують граничний рівень. Міністерство охорони здоров’я, у свою чергу, затвердило Реєстр граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби, яким визначено, за якою ціною оптовики та аптеки повинні реалізовувати в подальшому ліки. Та ба, оптовики відреагували на ці обмеження певною мірою передбачуваним фахівцями ходом, виключивши з переліку пропозицій чимало препаратів. Іншими словами, оскільки ринкові ціни на препарати були набагато вищі за визначені наказом МОЗ, великий перелік ліків зник із пропозицій оптових їх дистриб’юторів. У зв’язку з цим на черговому засіданні уряду

1 лютого було змінено термін, протягом якого аптеки можуть реалізовувати залишки лікарських засобів, на 1 квітня 2017 року.

Слід зауважити, що практика відшкодування вартості ліків державою не є якимсь «ноу-хау» — вона вже діяла у 2014 році і передбачала відшкодування вартості ліків для хворих на гіпертонію. Стверджувати, що вона була успішна стосовно охоплення всіх хворих, фахівці не беруться. Але так чи інакше, а робиться ще одна спроба, тепер уже стосовно допомоги у протистоянні кільком захворюванням. Судити, як вона оцінюється знову-таки в регіонах, можна, зокрема, з огляду на думку директора Тернопільського обласного виробничо-торговельного аптечного об’єднання Наталії Марків, на яку посилається та само «Номер один».

— Вітчизняні лікарські засоби переважно потрапляють під відшкодування. Імпорт — ні, — каже вона. — Наприклад лікарський засіб «Конкор» (діюча речовина бісопролол) 10 мг № 50 (виробництва Німеччини), який застосовується при лікуванні серцево-судинних захворювань, оптові постачальники, з якими працює аптечне об’єднання, станом на 03.02.17 р. пропонували за ціною 222 гривні без ПДВ, а гранична оптова відпускна ціна становить 64,67 гривні, тоді як на вітчизняні аналоги Бісопролол 10 мг № 30 виробництва України (ТОВ «Астрафарм» чи Київського вітамінного заводу) відпускна ціна навіть нижча за граничну. Відповідно дистриб’ютор, який повинен відпустити препарат за набагато нижчою ціною, не буде реалізовувати собі у збиток, тому його забрали з переліку пропозицій оптовика до 1 лютого, поки уряд не прийняв постанову про перенесення застосування ініціатив уряду до 1 квітня. Як у подальшому розвиватиметься ситуація, прогнозувати важко.

Віктор КУРГАН.

Фотоетюд Юрія ПЕРЕБАЄВА.