Вечірнє засідання 23 березня


Продовживши розгляд питань, які стосуються промислової політики та підприємництва, Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах». Голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук повідомив, що цим законопроектом вдосконалюється механізм придбання акцій приватного акціонерного товариства за наслідком придбання контрольного пакета акцій. Зокрема, запроваджується механізм обов’язкового продажу акцій акціонерами на вимогу акціонера-власника 95 відсотків акцій товариства, а також механізм обов’язкового придбання власником, який володіє пакетом у розмірі понад 95 відсотків простих акцій товариства, на вимогу решти акціонерів. Також в цілому ухвалено законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо корпоративних договорів», який спонукатиме бізнес формувати свої корпоративні стосунки в Україні, а не за кордоном, як це має місце сьогодні.


Обґрунтовуючи необхідність ухвалення в цілому законопроекту «Про спрощення процедур капіталізації та реорганізації банків», перший заступник голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Михайло Довбенко зазначив, що внаслідок проведення Нацбанком так званої програми очищення банківської системи спостерігається низка негативних тенденцій, зокрема, посилення монопольної ролі держави на банківському ринку. «Сьогодні держава контролює 52 відсотки банківських активів, 60 відсотків депозитів фізичних осіб, а також 74 відсотки активних платіжних карток», — повідомив він та зазначив, що водночас у 2016 році збитки банків становили 169 мільярдів гривень, з яких 135 мільярдів припадає на «Приватбанк». А враховуючи, що НБУ поставив перед банками вимогу про нарощування до 11 липня 2017 року статутних капіталів до 200 мільйонів гривень, проблеми виникнуть у 37 із 61 банку, які мають національний український капітал.


На думку голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергія Рибалки, ухвалення законопроекту про спрощення реорганізації та капіталізації банків дозволить малим та середнім банкам вижити і зберегти кошти громадян і підприємств. Законопроект ухвалено в цілому.


Ще одним ухваленим в цілому законопроектом — про внесення змін до Закону «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» — вдосконалюється регулювання відносин з використання державного і комунального майна на тимчасово окупованій території України. А ухваливши в цілому законопроект про фінансове оздоровлення державного підприємства «Південмаш», Верховна Рада дозволила йому реструктуризувати на 10 років основну суму державного боргу та списала 82 мільйони гривень штрафних санкцій.


Також ухвалено законопроекти про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо захисту прав вітчизняного сільськогосподарського товаровиробника) та про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення деяких положень та усунення суперечностей, що виникли при прийнятті Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».


Після схвалення закону про підтримку кінематографії народні депутати також підтримали законопроект «Про Український культурний фонд». На думку міністра культури Євгена Нищука, створення Українського культурного фонду дозволить дещо перегулювати діяльність та позбавити Мінкульт непритаманних йому функцій, які міністерство успадкувало від радянських часів. «Не можуть чиновники на свій розсуд по різних напрямках визначати ті чи інші проекти, які мають підтримуватися. Це має робити експертне середовище, це мають робити фахівці», — вважає він. Водночас на Міністерство культури покладаються обов’язки з координації діяльності Українського культурного фонду.