Наша держава взяла чіткий курс на євроатлантичну інтеграцію. Відповідний закон, який скасовував позаблоковий статус України, було ухвалено у 2014 році. Проте в свідомості українців ще й досі присутнє несприйняття Альянсу. Це спричинено, зокрема, міфами, які породжувалися для того, аби залишити нашу країну в орбіті політичних інтересів Кремля. На цьому наголошували під час міжнародного круглого столу: «Подолання міфів про НАТО: AGENDA 2020» за участі Першого заступника Голови Верховної Ради Ірини Геращенко (на знімку), народних депутатів, голови представництва НАТО в Україні Александера Вінникова, урядовців, експертів та політологів.

За словами народного депутата, голови постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО Ірини Фриз, у суспільстві й досі панує думка, що Альянс — це агресивний блок. «По-перше, НАТО було створено для оборони та безпеки, а не для нападу чи агресії. У своїй діяльності блок керується нормами ООН. По-друге, нейтралітет — це ненадійна гарантія безпеки країни. З огляду на сучасні виклики навіть традиційно нейтральні країни переглядають своє ставлення до правового статусу з огляду на те, що потрібно спільно протидіяти спільним загрозам», — зауважила вона.

Наступний міф — зі вступом до НАТО — країна втрачає суверенітет. «Тут можна зауважити лише одне: НАТО навіть більш демократична організація, ніж Радбез ООН. Жодне рішення не приймається в Альянсі, якщо хоч одна країна виступила проти нього»,— наголосила депутат.

Та найнебезпечнішою, за її словами, є думка про те, що у сучасному світі немає об’єктивної необхідності існування НАТО. «Цей міф у новому форматі дискредитує діяльність Альянсу. Проте нові методи війни, розв’язані Росією, ІДІЛ дають можливість говорити про те, що країни, об’єднані спільними цінностями, потребують колективної оборони», — переконана І. Фриз.

Аби зруйнувати всі ці міфи, маємо розширювати інформаційну кампанію про весь спектр діяльності НАТО. Адже Альянс —  це не лише військовий блок. У рамках цієї компанії, зокрема, передбачається проведення в регіонах дебатів у вишах.

Про необхідність ламати стереотипи щодо НАТО на всіх можливих майданчиках наголошувала й Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. Водночас вона порушила питання гендерної рівності в силових структурах. «Нещодавно СБУ святкувала 25 років існування. Вісім бойових офіцерів отримали звання генерала. Ми вперше маємо переформатування української армії, спецслужб завдяки не паркетним, а справжнім бойовим генералам. Але, на жаль, ні в армії, ні в Службі безпеки, ні в МВС, немає жодної жінки. Хоча насправді сьогодні майже 20 тисяч жінок служать у Збройних Силах України. Сотні жінок на передовій представляють СБУ та МВС. Очевидно, що сьогодні, коли ми говоримо про зміну стандартів в силових міністерствах, це має бути не лише їх деполітизація, а й гендерна рівність. Ці питання ми, як парламент, ставимо для себе ключовими. Так само, як і питання контролю над силовими структурами, їх відкритості та транспарентності», — зауважила вона.

За словами віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе, розвінчувати міфи щодо НАТО для нас досить складне завдання. Щойно розвінчаєш один — з’являється декілька нових. Серед таких нових тенденцій — НАТО — це виключно про військових. «Цей міф розбивається об нашу щоденну співпрацю з Альянсом, — сказала вона. Адже ще у 1990 роки блок допомагав нам у боротьбі з повенями на Закарпатті, коли у Харкові вийшли з ладу очисні споруди, нам надали потужні насоси, чим не допустили екологічну катастрофу. Нині опрацьовується питання з налагодження роботи з ліквідацією наслідків вибухів у Балаклії».

Віце-прем’єр висловила сподівання, що ми й надалі розвиватимемо політичний діалог, військову співпрацю як з Альянсом, так і з окремими країнами-членами НАТО. Водночас вона повідомила, що знаковою подією політичного діалогу Україна—НАТО в 2017 році стане візит членів Північноатлантичної ради до нашої країни.

У свою чергу голова представництва НАТО в Україні Александер Вінников зауважив, що НАТО завжди поважав український національний вибір щодо співпраці з Альянсом. «Статус позаблоковості було скасовано, і ми посилити співпрацю для того, щоб допомогти Україні впровадити стандарти НАТО до 2020 року. Це амбітна мета. Але головна відповідальність за її досягнення лежить на Україні. Ми можемо лише допомагати вам», — констатував він.

Олена ГОРБУНОВА.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ЦИТАТА

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе:

«Сподіваюся, що на тлі нашого святкування та осмислення 20-річчя Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО ми зможемо для себе сформулювати подальші кроки для досягнення довгострокової чи радше стратегічної цілі, яку ми собі поставили — членство в НАТО».