З 1 квітня запроваджується заборона на вилов риби. Зроблено це відповідно до наказу Держрибагентства. Поширюється обмеження на Вінницьку, Волинську, Донецьку, Дніпропетровську, Житомирську, Івано-Франківську, Запорізьку, Луганську, Львівську, Миколаївську, Кіровоградську, Київську, Полтавську, Тернопільську, Харківську, Хмельницьку, Сумську, Рівненську, Чернігівську, Чернівецьку, Черкаську області та місто Київ. Тривалість заборони відрізняється залежно від областей та водойм. (Детальніше -- у наказах відповідних територіальних управлінь Держрибагентства http://darg.gov.ua/_nakazi_pro_nerestovu_zaboronu_0_0_0_3568_1.html)
До таких кроків традиційно вдаються задля збереження вітчизняних рибних ресурсів і створення сприятливих умов для нересту. Адже цей період надто відповідальний для захисту водних біоресурсів, нагадують в Асоціації рибалок України. 

Виняток зроблено для рибалок-любителів. 

 


Як пояснив голова асоціації Олександр Чистяков (на знімку -- під час заходів з зариблення Дніпра), правила аматорського лову у нерест передбачають: 

-- вилов тільки з берега, в межах населеного пункту в місцях, де немає природних нерестовищ; 

-- лише не забороненими знаряддями -- однією вудкою/донкою з одним гачком чи спінінгом. 

При цьому треба дотримуватися норм вилову -- до 3 кілограм за добу на людину. Цікаво, трофей може бути й більшим -- якщо впіймана рибина важитиме понад 3 кг.

Риболовля в природних нерестовищах категорично заборонена. Місця, де можна і де неможна рибалити, а також дати заборони на конкретних водоймах визначаються територіальними управліннями рибоохорони.
У цей період накладене табу на проведення днопоглиблювальних заходів. Заборонено здійснювати берегоукріплення, вибухові та інші види робіт на землях водного фонду, добувати піщано-гравійні суміші, розчищати русла річок. Не можна також проводити змагання зі спортивного рибальства, займатися підводним полюванням. 

За порушення правил рибальства в період нересту, як стверджує Олександр Чистяков, передбачене покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності. За незначне -- громадянам загрожує попередження або штраф від 34 до 170 гривень. Посадовим особам -- від 170 до 510 грн. За грубе порушення (приміром, вилов із застосуванням електроструму, вибухових або отруйних речовин) сплатити доведеться 340--680 грн. з конфіскацією знарядь лову. Посадовим особам світить 510--850 грн. з вилученням засобів вчинення незаконних дій. Залежно від завданих збитків передбачена також і кримінальна відповідальність -- штраф 3400--6800 грн. або позбавлення волі строком до 3 років з конфіскацією знарядь лову та неправомірно добутих водних біоресурсів.

Крім штрафу, правопорушнику нараховується сума компенсації за завдані збитки за кожну виловлену рибу, незалежно від її розміру і ваги. Так, згідно з постановою Кабміну, кожен судак стане у 510 гривень, сом -- у 425, щука -- у 340, білий амур, товстолоб -- у 255, лящ -- у 170, лин -- у 119, синець -- у 85, краснопірка -- у 68, плоскирка, підуст -- у 34, карась, окунь і верховодка -- у 17 грн.

Підготував Валерій ДРУЖЕНКО.

Фото надано Асоціацією рибалок України.