Парламентська хроніка

Ранкове засідання 7 квітня

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

 

Рефат Чубаров, Мустафа Джемілєв.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

 

Відкриваючи засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав усіх із Благовіщенням. Він побажав українцям побільше гарних новин, подібних на ті, які отримали напередодні — про позитивне голосування за безвізовий режим для наших співвітчизників.


Годину уряду розпочав міністр закордонних справ Павло Клімкін. Урядовець подякував тим, хто доклав зусиль для виконання всіх реформ, необхідних для отримання безвізу. «Хочу подякувати народним депутатам за їх особисту заангажованість у прийнятті необхідних рішень», — сказав він. Те, що сталося у четвер в Європарламенті, міністр назвав прогнозованим. «521 голос «за» — це суперовий результат», — наголосив П. Клімкін.

Наступним кроком, поінформував він, має стати відповідне рішення послів — постійних представників країн — членів ЄС. Окрема візова практика залишиться для Великої Британії та Ірландії. Скористатися такими перевагами зможуть тільки власники біометричних паспортів.


Міністр закордонних справ повідомив, що саме у п’ятницю запрацював новий регламент Європейського Союзу, спрямований на підвищення безпеки. Він працює не тільки для наших співвітчизників, а й для всіх без винятку, і передбачає додаткові перевірки. «Якщо ви на кілька хвилин довше перетинатимете кордон — не хвилюйтеся, — сказав він. — Це аж ніяк не пов’язано із запровадженням безвізового режиму».


Тему закордонних візитів підтримав голова Державної міграційної служби Максим Соколюк. Видачу біометричних документів для виїзду в інші країни розпочали у січні 2015 року, нагадав він. Станом на вчорашній день їх отримали понад три мільйони наших співвітчизників. Додатково до процесу видачі цих паспортів долучилися центри надання адміністративних послуг. Їх уже працює 18, а найближчим часом, наприклад, у Києві, до процесу доєднаються ще десять ЦНАП. Кожен день понад десять тисяч громадян отримують нові біометричні посвідчення особи і попит має тенденцію до зростання. Водночас М. Соколюк нагадав: безвізовий режим — це право виїхати в Європейський Союз із туристичною, чи будь-якою іншою метою, але не більш як на 90 днів, він не дає права на працевлаштування. Чиновник також подякував народним депутатам за підтримку законів, які дали старт запровадженню безвізового режиму.


Під час запитань, які звучали до представників Кабміну із сесійної зали, Ірина Сисоєнко, зокрема, звернула увагу на те, що доки почне діяти ухвалений парламентаріями закон, яким змінюється принцип фінансування системи охорони здоров’я, ми можемо втратити медичних працівників, які працюють у державних та комунальних лікарнях. Державний бюджет необхідно змінювати для збільшення фонду оплати праці, наголосила вона.


Міністр юстиції Павло Петренко, відповідаючи на запитання, повідомив про ситуацію, яка склалася навколо Національної агенції з питань запобігання корупції. «Завдання української держави — ефективна боротьба з хабарництвом, — сказав він, — і забезпечення безперебійної роботи нових органів, на роботу яких витрачаються величезні кошти наших громадян. — Ситуація, яка склалася, свідчить, що через неефективний менеджмент випадкових людей вся система електронного декларування залежить від бездіяльності чотирьох осіб». У Міністерстві юстиції вже розробили законопроект, в якому пропонують прибрати із чинного законодавства колективну безвідповідальність в системі НАЗК. Пропонується також перезапустити конкурс, щоб призначити, зокрема, нового керівника. На рівні закону мають намір обмежити розмір премій, які можна нараховувати, запровадити щорічний зовнішній аудит підприємства. Усі, хто не зміг подати вчасно свою декларацію, зможуть зробити це до травня цього року.


Представники Опозиційного блоку торкнулися питання пенсійного віку, який начебто мають намір підвищити, згідно з меморандумом МВФ. У відповідь на це Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зауважив: «Люди за останні десятиріччя багато настраждалися від подібних залякувань». Пенсійна система, яка діє нині, є тотально несправедливою, сказав він, саме тому літні люди отримують копійки. Цю систему необхідно змінити. Страховий стаж людини, яка виходить на пенсію, має братися до уваги, наголосив очільник Кабміну. Унаслідок реформи необхідно також вирішити питання дефіциту Пенсійного фонду (який нині перевищує 140 мільярдів гривень).

Пенсійний вік підвищувати в ході реформи не будуть, запевнив В. Гройсман. Натомість уже в жовтні цього року він пообіцяв істотний перерахунок виплат для стареньких.


Прем’єр-міністр назвав п’ять кроків, від успішності яких залежить, як житиме країна далі. Передусім це справедлива пенсійна реформа, прозорий продаж неефективного державного майна, яке не має стратегічного значення, а також просування земельної та освітньої реформи і зміни в системі охорони здоров’я. «Ми будемо будувати дороги і займатися енергоефективністю, — сказав він. — Розвиватимемо різні сфери економіки і запропонуємо парламенту ухвалити законодавство щодо розвитку інноваційних технологій і технологічних парків. У нас є досить амбітні плани, але нам потрібна підтримка 226 народних депутатів. Точно знаю, що вдасться у жовтні підвищити пенсії. Нам укотре необхідно відбити атаку популізму, але ми забезпечимо прогресивне зростання й успіх нашій країні».


Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила про формування в парламенті міжфракційного депутатського об’єднання «За розвиток оборонного комплексу та авіакосмічної галузі України». Його очільником обрано Віктора Кривенка.


Затим народні обранці перейшли до оголошення депутатських запитів. Заступник глави законодавчого органу влади Оксана Сироїд повідомила про вихід із фракції Блоку Петра Порошенка Владислава Голуба. Після перерви парламентарії перейшли до виступів.


Учора народні депутати вітали з днем народження свого колегу Вадима Денисенка.