Кабінет Міністрів розпочинає програму поступової монетизації субсидій, котра передбачає грошову компенсацію майже 1,5 мільйонам родин, які впродовж опалювального сезону економно споживали газ та електроенергію. «Уряд свою обіцянку виконав. Уже найближчим часом родини, які забезпечили економію енергоресурсів, отримають винагороду за енергоефективність — до 700 гривень готівкою. Такий проект реалізується в Україні вперше і стане поштовхом до більш глобальної монетизації, яка є важливим пріоритетом», — сказав під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Володимир Гройсман.

 

Урядовий проект монетизації зекономлених субсидій передбачає грошову виплату в еквіваленті вартості зекономлених 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубометрів газу.


Віце-прем’єр Павло Розенко зазначив, що громадяни, які за результатами опалювального сезону зекономили житлові субсидії на газ і електроенергію, отримають грошову компенсацію до 1 вересня 2017 року. «Порядок монетизації дуже чітко розписаний, і до 1 червня підприємства-надавачі послуг мають сформувати списки людей, що мають економію відповідних енергоресурсів, та передати ці списки до управлінь соціального захисту населення. На підставі цих списків до 1 вересня люди повинні отримати кошти. У держбюджеті є всі необхідні ресурси для цього», — сказав він.


Продовжуючи реформу системи державного управління та перезавантаження роботи органів центральної та місцевої влади, уряд схвалив Концепцію реформування міністерств. «Ми розпочинаємо масштабну програму, і я вважаю, що цей крок є достатньо революційним для українського уряду. Передусім будуть реформовані, фактично перезавантажені дев’ять міністерств, для того, щоб повністю бути здатними професійно і якісно виконувати поставлені завдання», — повідомив В. Гройсман та підкреслив, що мотиваційна складова, зокрема, питання конкурентної заробітної плати, буде вирішена як за рахунок бюджету, так і за рахунок допомоги європейських партнерів. На думку прем’єра, саме оновлення кадрового складу влади дасть змогу перейти від радянської системи управління державою до сучасної європейської моделі на усіх рівнях. «Важливо, щоб державна служба була професійною і адекватною з точки зору і якості своєї роботи, і сприйняття реального стану справ для того, щоб напрацьовувати необхідні рішення, які можуть лягати в основу формування сильної української держави», — переконаний глава уряду.


Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, інформуючи про ситуацію з енергозабезпеченням країни, зазначив, що об’єднана енергосистема зразка квітня 2017 року порівняно з квітнем минулого року — це абсолютно різні енергосистеми, адже сьогодні вона здатна реагувати на будь-які виклики та стресові ситуації. Він також повідомив, що нарощування у 2017 році в основному промислового споживання електроенергії на 4 мільярди кіловат-годин забезпечене за рахунок атомних та гідроелектростанцій, тоді як виробництво електроенергії на ТЕС зменшилося майже вдвічі. Саме це дозволило зупинити роботу п’яти ТЕС, які працювали на антрацитовому вугіллі, тож зараз його використовують тільки на двох блоках Луганської ТЕС.


Зокрема, внаслідок введення в дію лінії електропередач, що з’єднала Рівненську АЕС з Київською областю, вдалося зупинити Трипільську ТЕС, яка працювала на антрацитовому вугіллі, та очікується, що до кінця літа один із її блоків вже запрацює на вугіллі газової групи. У червні-серпні також відбудеться переоснащення двох енергоблоків Зміївської ТЕС.


У зв’язку з цим прем’єр зауважив, попри заяви, що нічого не робилося для скорочення залежності від антрациту, це, як свідчать факти, не так. Адже введення в експлуатацію лінії електропередач із Рівненської АЕС дозволяє впродовж року економити 1,5 мільйона тонн антрациту, запуск двох енергоблоків на Дністровській ГАЕС — це скорочення споживання 700 тисяч тонн вугілля, модернізація двох енергоблоків Зміївської ТЕС дасть економію 1 мільйона тонн антрацитового вугілля, а введення в дію Каховської лінії електропередач від Запорізької АЕС заощадить 750 тисяч тонн антрациту на рік. «Якщо хтось колись говорив, що ми нічого у цьому питанні не робили — це неправда. Правда полягає у тому, що ми робили і робимо, виходячи з наявних можливостей», — сказав він та додав, що разом з цим Україна також нарощує власний видобуток газу.