З метою максимального уникнення корупційних проявів при запровадженні обігу земель сільськогосподарського призначення необхідно законом встановити правила функціонування ринку земель та визначити вичерпний перелік усіх можливих обмежень і заборон. На цьому під час Агроінвестфоруму, який прошов у столиці, наголосив Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко. Він вважає, що у законі, який має регулювати обіг земель сільськогосподарського призначення, зокрема, повинно бути визначено:

-- які саме землі підлягають продажу (землі, що перебувають у державній, комунальній, колективній чи приватній власності);

-- хто має право продавати та купувати землі сільськогосподарського призначення на кожному із етапів запровадження ринку земель;

-- площу земель, яка може перебувати у власності громадянина України (орієнтовно 100 – 200 га) – у Польщі у власності фермерського господарства – 300 га, Угорщині – 300 га, Данії – 150 га, Румунії – 100 га.

-- мінімальну ціну продажу земельної ділянки (не нижче її нормативної грошової оцінки);

-- обмеження, які будуть сприяти запобіганню скуповуванню та перепродажу земель – заборона на продаж земельної ділянки протягом 5 років з моменту її придбання (у разі продажу має застосовуватись підвищена ставка податку у розмірі 100% нормативної грошової оцінки земельної ділянки чи значно підвищена ставка державного мита).

 

На початковому етапі формування ринку земель сільськогосподарського призначення є доцільним ввести заборону на придбання у власність сільськогосподарських земель іноземцями. У подальшому, з розвитком конкурентоспроможного ринку, ці обмеження можуть бути частково чи повністю зняті.

Вирішальну роль регулюванні ринкового обігу сільськогосподарських земель, вважає Олександр Бакуменко, має відігравати держава. За нею повинно залишитися право обмежень на ринковий обіг земельних ділянок, вилучення їх у разі нецільового використання та здійснення контролю за процесом ціноутворення на організованому земельному ринку, особливо на початкових етапах його запровадження.

 

Галина КВІТКА.