Депутати Івано-Франківської обласної ради виступили проти скорочення вивчення предмета «Історія України» в загальноосвітніх навчальних закладах. Відповідне звернення до Міносвіти вони прийняли на засіданні ХІІІ сесії. Зачитуючи офіційного листа, депутат Сергій Адамович наголосив, що в проекті змін до навчальних планів 10—11 класів у школах, винесеному на громадське обговорення, планується інтегрувати предмети «Всесвітня історія» та «Історія України», що призведе до розчинення вітчизняної історії в об’ємному курсі всесвітньої.

Апелюючи до галузевого міністерства, прикарпатські обранці переконані, що «ідея інтеграції двох предметів є не на часі, оскільки в нас іще не витіснені ментальні ознаки радянської спадщини, значним є відсоток українофобів серед громадян, не подолані сепаратистські настрої». А це, у свою чергу, «дозволить за умов академічної свободи вчителів, в окремих школах наповнити інтегрований курс антиукраїнським змістом». Недоречно та передчасно, на думку депутатів, об’єднувати дві «історії» в умовах військового протистояння й інформаційної агресії, коли нагальною є потреба консолідації суспільства довкола історичного минулого. Особлива роль у цьому процесі належить освіті, яка виступає культурним, науково-пізнавальним і стабілізуючим фактором суспільного об’єднання, джерелом виховання молоді та відновлення історичної пам’яті українців. У зверненні також наведено приклади держав, які вивчення рідної історії вважають пріоритетним для своїх маленьких та юних громадян, та перелічено декілька чинних документів, норми яких порушує невиправдана інтеграція. Зокрема, Концепція національно-патріотичного виховання дітей і молоді, де мовиться: «Особливого значення набуває ознайомлення з історією героїчної боротьби українського народу за державну незалежність протягом свого історичного шляху, зокрема у ХХ—ХХІ століттях це ОУН, УПА, дисидентський рух, студентська Революція на граніті, Помаранчева революція, Революція Гідності», та Стратегія національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016—2020 роки, затверджена указом Президента України від 13 жовтня 2015 року №580/2015.

Також депутати вкотре нагадали, що українські вчителі завдяки викладанню курсу «Історія України» виховали покоління патріотів, які здатні «виступити рушійною силою змін усередині країни та добровільно зі зброєю в руках стали на її захист під час російсько-української війни». А відтак і запропонували Міністерству освіти і науки не інтегрувати курси, а сконцентрувати зусилля на реальному розвантаженні навчальних програм та підвищенні професійної компетентності вчителя.

Галина БРУХАЛЬ.

Івано-Франківська область.