За останні шість років в Україні зареєстровано майже 170 тисяч ДТП, у яких загинули 26,5 тисячі осіб, травмувалися 209 тисяч. А торік порівняно з 2015-м кількість аварій на дорогах зросла більш як на десять відсотків.

Менше половини загиблих — пішоходи та велосипедисти. Про це під час прес-конференції повідомив заступник директора департаменту — начальник управління надання медичної допомоги дорослим Департаменту медичної допомоги Міністерства охорони здоров’я Андрій Гаврилюк.


За його словами, в Україні більшість ДТП стається через перевищення швидкості, необлаштованість пішохідних переходів, порушення правил і п’яних водіїв.


Також він повідомив, що МОЗ працює над приведенням національних медичних стандартів у відповідність до європейського законодавства. Зокрема, це стосується проведення наркологічних і психіатричних оглядів водіїв.

Крім того, міністерство розробляє концепцію національної системи психофізіологічної реабілітації та підтримки постраждалих у ДТП тощо.

 

Заступник начальника департаменту превентивної діяльності Національної поліції — начальник Управління безпеки дорожнього руху Іван Прохоренко поінформував, що цьогоріч в Україні скоєно понад 54 тисячі дорожньо-транспортних пригод, з яких понад шість тисяч — із потерпілими.


«У результаті чого, на жаль, 720 осіб уже загинули та більше восьми тисяч отримали тілесні ушкодження різних ступенів тяжкості», — сказав він.


Заступник начальника департаменту патрульної поліції Національної поліції України Олексій Білошицький розповів, що триває запуск підрозділів патрульної поліції на трасах міжнародного та національного значення.

Зокрема протягом місяця автомагістраль Київ—Харків облаштують декількома стаціонарними постами.


Також, зауважив він, розробляють систему фіксації швидкості на авто правоохоронців. «Нині вивчають моделі і можливість їх запровадження в українських реаліях», — зазначив О. Білошицький.

До речі

З 8 по 14 травня відбудеться четвертий глобальний тиждень безпеки дорожнього руху ООН в Україні. Його мета — привернути увагу до ситуації на дорогах і безпеки руху.

 


На знімку: Олексій Білошицький — заступник начальника департаменту патрульної поліції Національної поліції України; Іван Прохоренко — заступник начальника департаменту превентивної діяльності — начальник Управління безпеки та Андрій Гаврилюк — заступник директора департаменту — начальник управління надання медичної допомоги дорослим Департаменту медичної допомоги МОЗ під час прес-конференції.


                              Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.